Mleko słonecznikowe
Ziarna słonecznika są bogate w cenne witaminy - E, A, PP, D, B6 i B9 (kwas foliowy). Sporo jest w nim wapnia, żelaza, fosforu i potasu. W słoneczniku obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, błonnik. Chrupanie pestek wzmacnia skóry, włosy i paznokcie, zbija ciśnienie i wysoki cholesterol. Picie mleka słonecznikowego ukoi bóle migrenowe, zredukuje także ryzyko zawału serca. Pasuje do wszelkich koktajli, wypieków, kaszek mlecznych, deserów, płatków śniadaniowych itp.
Domowe mleko słonecznikowe zrobisz: szklankę ziaren słonecznika mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. By uzyskać smak zbliżony do mleka krowiego, warto dodać szczyptę soli.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl