Rzodkiew zwyczajna
Rzodkiew uprawiana jest od tysiącleci. Jadali ją rzymscy niewolnicy, często gościła również na stołach w starożytnych Chinach, które uważa się za ojczyznę tego warzywa. Obecnie hoduje się ją w wielu odmianach, które różnią się kształtem i kolorem. W Polsce gatunkiem typowym jest rzodkiew zwyczajna - ona również dzieli się na trzy odmiany i wiele kultywarów, czyli roślin uprawnych powstałych np. w wyniku krzyżowania.
Rzodkiew zwyczajna to warzywo bardzo zdrowe. W 100 gramach znajduje się około 12 kalorii. Taka porcja w 14 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W rzodkwi obecne są również flawonoidy, czyli substancje fitochemiczne o działaniu przeciwnowotworowym. Jej ostry smak pochodzi od glikozydów gorczycowych - substancji zawartych w skórce. Dlatego obrana rzodkiew smakuje łagodniej.