12 potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole
Wigilijna tradycja
potrawy wigilijne, wigilia, śledzie, kapusta z grochem, barszcz z uszkami
Dawniej przestrzegano zasady, by ilość potraw była nieparzysta. Dzisiaj jednak nie wyobrażamy sobie prawdziwej tradycyjnej Wigilii bez dwunastu postnych potraw. Dlaczego akurat dwunastu? Zdania, co do tego są podzielone - według wierzeń ludowych nawiązuje to do liczby miesięcy w roku, ale też ma symbolizować 12 apostołów. Co powinno więc znaleźć się na wigilijnym stole?
Karp
Zdecydowanie najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Przypisuje jej się znaczenie religijne, symbolizuje bowiem Chrystusa i odradzanie się życia. Tego wieczoru najczęściej jemy karpia, który jest typowo "świąteczną" rybą, bo przez resztę roku sięgamy po niego bardzo rzadko. Obtoczony w panierce i smażony na patelni jest dość kaloryczny (pochłania spore ilości tłuszczu) - 150 gramowa porcja może liczyć nawet ok. 400 kcal, jeżeli jednak ugotujemy go i podamy w galarecie, zaoszczędzimy ok. 200 kcal. Chude ryby, takie jak: młody karp, pstrąg, szczupak są niskokaloryczne i zawierają głównie witaminy z gr. B. Jeśli przyrządzi się je na parze lub w rękawie foliowym, a następnie poda bez dodatku tłustych sosów, sprawdzą się nawet jako element diety lekkostrawnej.