zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Moczki i fjuty, czyli co nas może zaskoczyć w regionalnej kuchni

dodane 2011-08-22 (13:51) 3 lata 3 miesiące 6 dni 12 godzin i 19 minut temu | 24 opinie
Fjut i ruchanki

Fjut i ruchanki

Powszechne zainteresowanie budzi przysmak o nazwie fjut. Pod tą nieco kontrowersyjną nazwą kryje się niewinny syrop z buraków cukrowych, wytwarzany na Pomorzu i Kujawach. Choć dzisiaj należy raczej do rzadko spotykanych produktów, kiedyś był namiastką słodyczy, polewano nim ciasta, a nawet smarowano chleb. Przepis jest prosty, ale przygotowanie fjuta nieco trwa. Trzeba ugotować i pokroić w kostkę buraki , po czym dobrze je wycisnąć. Otrzymany w ten sposób sok gotuje się do czasu, aż zgęstnieje i zmieni się w słodki syrop.

Także ruchanki wzbudzają emocje. Jednak to nic innego, jak smażone na gorącym tłuszczu racuchy. Pod tą nazwą potrawa ta jest znana przede wszystkim na Kaszubach i Kociewiu, a pochodzi od "ruszenia" drożdży, na których jest robiona. Tradycyjnie posypuje się ją cukrem, czasem też polewa śmietaną i podaje na ciepło.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy?

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 8 80,00%
nie 2 20,00%

Opinie (24)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~oldboy 2011-09-17 (20:53) 3 lata 2 miesiące 11 dni 5 godzin i 17 minut temu

Mroczki?
pierw przeczytalem ,,Mroczki i fjuty", bardziej sensowne sie wydawalo. rozczarowalem sie :]

odpowiedz

0
0
~beata 2011-09-17 (19:20) 3 lata 2 miesiące 11 dni 6 godzin i 50 minut temu

Zdrowie jest najważniejsze
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~patole 2011-09-17 (14:50) 3 lata 2 miesiące 11 dni 11 godzin i 20 minut temu

Patole.pl Patologiczne Oblicze
Patole.pl Patologiczne Oblicze Internetu

odpowiedz

0
0
~Iwan 2011-09-17 (12:09) 3 lata 2 miesiące 11 dni 14 godzin i 1 minutę temu

Fiut
Znajesz wot tak: "Idziot fiut! Smatrit widziot fiuta! Wział fiut fiuta za fiut i wybrosil na fiut!". Wota u nas w Rasiju takije fiuty bywajet! Paka!

odpowiedz

0
0
~ja 2011-09-17 (12:04) 3 lata 2 miesiące 11 dni 14 godzin i 6 minut temu

Gzik to stary, przejrzały twaróg leżący w cieple (na parapecie w naczynku pod przykryciem aż zacznie ostro pachnieć. Wtedy się go smaży na tłuszczyku (troszkę) z sola i pieprzem. Dodaje się siekaną natkę pietruszki i smaruje się pieczywo (jak stare to grzanki !. W poznańskim nie może się nic zmarnować

odpowiedz

0
0
~Mazowszanin z Zakrzewa n/Wisłą 2011-09-17 (12:00) 3 lata 2 miesiące 11 dni 14 godzin i 10 minut temu

Maziwiecka psiocha
A gdzie jest moja ulubiona psiocha? No gdzie jak się pytam po raz ostatni. To mazowiecka ( nadwiślańska) jajecznica z dodatkiem mąki. Dużo jajek, cebulka w kostkę i mąka ( z umiarem - troszkę) oraz pieprz. Smażona dla całej rodziny i gości na ogromnej patelni. Najlepiej smakuję z wiejskim chlebem, a ten z kminkiem.

odpowiedz

0
0
~katowiczanka 2011-09-17 (09:27) 3 lata 2 miesiące 11 dni 16 godzin i 43 minuty temu

też uwielbiam moczke! sama słodycz!

odpowiedz

0
0
~pati 2011-09-16 (12:08) 3 lata 2 miesiące 12 dni 14 godzin i 2 minuty temu

zadbaj o swoje
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~.B 2011-08-23 (11:15) 3 lata 3 miesiące 5 dni 14 godzin i 55 minut temu

Do Radka (a
A Ty to taki kosmopolita z Pipidówki Dolnej? (Przepraszam tu mieszkańców Pipidówki Dolnej, jeśli taka istnieje ;) Ty pochodzisz znikąd? Ja chętnie słucham i czytam o regionalnych ciekawostkach- nie tylko ze śląska czy małopolski. Jeśli odcinasz się od swoich korzeni, powoli stajesz się nikim. A swoją drogą- co Cię tak ten Śląsk boli? Tak z czystej ciekawości pytam...

odpowiedz

0
0
~pyra 2011-08-23 (10:56) 3 lata 3 miesiące 5 dni 15 godzin i 14 minut temu

gzikaa
pyry z gzika/gzikiem najlepsze;)

odpowiedz

0
0
~z Czerniakowa 2011-08-23 (10:28) 3 lata 3 miesiące 5 dni 15 godzin i 42 minuty temu

To tylko nazwy
U nas w stolycy seta i nóżki to "lorneta z meduzą" a jak tatar z jednym jajkiem to "z inwalidą". Każdy nazywa jak chce. :)

odpowiedz

0
0
~radek 2011-08-23 (10:07) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 3 minuty temu

potrawy do enklawy
Ślązacy niech sobie zbiorą ze sobą te swoje specjały razem z tymi durnymi nazwami razem ze swoim Śląskiem. Po co ja polak mam się uczyć nazw ich potraw? No pytam? To juz po polsku nie można nazywać?

odpowiedz

0
0
~gorzki 2011-08-23 (09:58) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 12 minut temu

ta "produkcja" produktów
syrop z buraków cukrowych produkowano wszędzie gdzie tylko uprawiano buraki cukrowe w czsach kiedy cukier był produktem deficytowym, więc przypisywanie ich jednym tylko regionom jest nadużyciem; taki produkt wytwarzany był też w Galicji

odpowiedz

0
0
~lli 2011-08-23 (09:40) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 30 minut temu

moczka mniam:) z
..

odpowiedz

0
0
~Polak 2011-08-23 (09:39) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 31 minut temu

Proziaki
Moja babcia robi świetne proziaki, a nie takie spalone gówno jak pokazane jest na zdjęciu.

odpowiedz

0
0
~md 2011-08-23 (09:38) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 32 minuty temu

gzika
a my w domu gzikę jemy z pyrami w mundurkach i koniecznie z olejem lnianym-pychotka

odpowiedz

0
0
~dziadek 2011-08-23 (09:36) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 34 minuty temu

białe kiełbaski
niby smaczne, ale ciągle wala wieprzowiny z cholesterolem nie jadam

odpowiedz

0
0
~adi 2011-08-23 (09:27) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 43 minuty temu

szałot śląski
Kartofelzalat-Pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler.Związane majonezem,może być z dodatkiem zielonej pietruszki. Do tego rolada albo kiełbaska. Polecam!

odpowiedz

0
0
~Fjut 2011-08-23 (09:25) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 45 minut temu

Fjut jestem
Fjut fjutowi fjuta nie wyfjuta

odpowiedz

0
0
~crack 2011-08-23 (09:12) 3 lata 3 miesiące 5 dni 16 godzin i 58 minut temu

ruchanki
jadłem ruchanki bardzo dobre !

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Mięso mielone, Śledzie po kaszubsku, Desery, Placuszki, Szarlotka, Blok czekoladowy, Ciasta na zimno, Kurczak, sernik na zimno, Rogaliki, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Pierogi, Naleśniki, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Sałatka gyros, Sałatka, Makowiec