Na deser muffiny
Nic nie pasuje do pikniku bardziej niż świeże owoce. Jabłka, banany, nektarynki doskonale nadają się na taką wyprawę. Jednak większe wrażenie na naszych współbiesiadnikach z pewnością wywrą muffiny. Najlepiej z owocami np. jagodami czy rabarbarem. Aby je przygotować do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 10 dag cukru, torebkę cukru waniliowego i całe jajko. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do niej łyżeczkę proszku do pieczenia, 25 dag przesianej mąki i mieszamy. Do gotowego ciasta dodajemy owoce - jagody, lub umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanych foremek na muffinki. Wypełniamy je w 2/3, bo ciasto mocno urośnie. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą złote. Po pięciu minutach wyciągamy muffinki z foremek, studzimy i wkładamy do pojemnika na żywność. Z takim menu, zakończonym pysznym muffinkowym deserem, piknik nie może się nie udać.