Jak jeść pitaję?
Bez większych trudności znajdziemy ją też w polskich sklepach. Zwana najczęściej smoczym owocem czy - rzadziej - truskawkową gruszką, jest owocem wielu gatunków kaktusa. Zanim się pojawi, roślina oczywiście kwitnie - co ciekawe tylko jedną noc. W zależności od gatunku kaktusa, skórzasta skórka może być różowa, czerwona lub żółta. Różowe - czyli smocze owoce - oraz żółte pitaje mają biały miąższ. Z kolei miąższ czerwonej odmiany jest takiego samego koloru jak jej skórka. Miąższ owoców zawiera małe czarne pestki (jak kiwi), które są jadalne, choć nietrawione przez organizm. Owoc ma słodko- kwaśny posmak i często porównywany jest właśnie do kiwi lub agrestu. Pitaję najlepiej jeść schłodzoną. Można też ją lekko dosłodzić.
Jaki najdziwniejszy owoc jedliście? Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?