Fiołkowa tarta bez pieczenia
Fiołkowa tarta bez pieczenia to idealna przekąska na wiosenne popołudnia. Jak zachęca autorka bloga "Dziękuję było pyszne, robi się ją dość szybko i nie potrzebujemy do tego piekarnika. Do jej przygotowania niezbędny będzie cukier fiołkowy - łatwo zrobić go ucierając kwiaty z drobnymi ziarenkami cukru.
Fiołkowa tarta bez pieczenia to idealna przekąska na wiosenne popołudnia. Jak zachęca autorka bloga "Dziękuję było pyszne", robi się ją dość szybko i nie potrzebujemy do tego piekarnika. Do jej przygotowania niezbędny będzie cukier fiołkowy - łatwo zrobić go ucierając kwiaty z drobnymi ziarenkami cukru.
Składniki (na tartę 20 cm):
150 g herbatników
3 łyżki masła
1 serek mascarpone mały
200 ml śmietany 36 proc.
cukier fiołkowy (u mnie około 100 g zmielonego)
świeże kwiaty fiołków lub owoce
Sposób wykonania:
Mielimy ciasteczka i łączymy je z rozpuszczonym masłem. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa, nie musimy). Równomiernie rozkładamy na formie herbatniki zmieszane z masłem. Całość okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier fiołkowy (im drobniej zmielimy tym lepiej). Na schłodzoną tartę nakładamy nadzienie i zdobimy fiołkami. Możecie też wykorzystać owoce.
Polecamy również: szybki makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem.