Fiołkowa tarta bez pieczenia

Fiołkowa tarta bez pieczenia to idealna przekąska na wiosenne popołudnia. Jak zachęca autorka bloga "Dziękuję było pyszne, robi się ją dość szybko i nie potrzebujemy do tego piekarnika. Do jej przygotowania niezbędny będzie cukier fiołkowy - łatwo zrobić go ucierając kwiaty z drobnymi ziarenkami cukru.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Fiołkowa tarta bez pieczenia to idealna przekąska na wiosenne popołudnia. Jak zachęca autorka bloga "Dziękuję było pyszne", robi się ją dość szybko i nie potrzebujemy do tego piekarnika. Do jej przygotowania niezbędny będzie cukier fiołkowy - łatwo zrobić go ucierając kwiaty z drobnymi ziarenkami cukru.

Składniki (na tartę 20 cm):

150 g herbatników
3 łyżki masła
1 serek mascarpone mały
200 ml śmietany 36 proc.
cukier fiołkowy (u mnie około 100 g zmielonego)
świeże kwiaty fiołków lub owoce

Sposób wykonania:

Mielimy ciasteczka i łączymy je z rozpuszczonym masłem. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa, nie musimy). Równomiernie rozkładamy na formie herbatniki zmieszane z masłem. Całość okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier fiołkowy (im drobniej zmielimy tym lepiej). Na schłodzoną tartę nakładamy nadzienie i zdobimy fiołkami. Możecie też wykorzystać owoce.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości