Drobiowa zupa tajska
- 1/2 zabka czosnku
- kawalek imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 15 dag filetu z kurczaka
- 1/2 lyzki margaryny
- 125 ml bulionu
- 125 ml mleka kokosowego
- 1/2 lyzkeczki z soku z limonki
- sol
- 3 dag kielkow fasoli mung
- 2 galazki kolendry
- plasterki limetki do dekoracji
Czosnek i imbir obierz. Czosnek posiekaj, imbir zetrzyj na tarce. Z chili usun pestki i pokroj w plasterki. Filet umyj, osusz impokroj w paski. Na margarynie przesmaz czosnek, chili i imbir. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj mieso, gotuj ok. 10 minut. Przypraw sola i sokiem z limonki. Kielki fasoli mung umyj, osusz, oderwij od galazek. Wszystkie kielki dodaj do zupy tuz przed podaniem. Kolendre umyj, osusz, oderwij listki od lodyzek. Zupe posyp kolendra, udekoruj plastrami limonki.
Przepis dodał użytkownik patisia38
Podziel się opinią
Komentarze