Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
18-04-2016 09:30

Drób na zdrowie. Obalamy mity

Drób to w Polsce jedno z najpopularniejszych mięs. Mięso drobiowe jest smaczne, łatwe do przygotowania i zdrowe – stanowi źródło pełnowartościowego białka i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Artykuł sponsorowanyArtykuł sponsorowany
Drób na zdrowie. Obalamy mityŹródło: materiały prasowe
d3m7xv0
d3m7xv0

Drób to w Polsce jedno z najpopularniejszych mięs. Mięso drobiowe jest smaczne, łatwe do przygotowania i zdrowe - stanowi źródło pełnowartościowego białka i nasyconych kwasów tłuszczowych.

W domowej kuchni drób ceniony jest za łatwość w obróbce, mnogość możliwości podania i uniwersalny, schlebiający gustom wszystkich domowników smak. Polskie mięso drobiowe jest też cenione za granicą - w 2015 roku na zagraniczne rynki trafiło blisko 909 tysięcy ton drobiu, czyli 42 proc. produkcji. Niestety mięso drobiowe boryka się z kontrowersjami dotyczącymi obiegowej opinii, co do powszechności antybiotyków w drobiu, dlatego warto raz na zawsze rozprawić się ze szkodliwymi mitami.

Drób to doskonałe źródło składników odżywczych

*Mięso drobiowe jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B, w tym również aktywnej biologicznie witaminy B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. *

d3m7xv0

Drób jest też źródłem winnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się ważne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C i PP, odpowiadającej m.in. za prawidłowy poziom glukozy we krwi. W mięsie drobiowym zawarty jest także cynk, który pozytywnie wpływa na cerę, skórę i paznokcie, a także zwiększa odporność organizmu. Spożywając mięso drobiowe dostarczamy naszemu organizmowi również ważnych składników mineralnych, jak magnez czy potas. Mięso drobiowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Drób zawiera niewielką jego ilość w porównaniu do innych rodzajów mięs. Dla przykładu 100 g piersi z kurczaka bez skórki dostarcza zaledwie 100 kcal i tylko 1,5 g tłuszczu! W drobiu znajdują się także wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na serce. Ze względu na delikatne, łatwe do pogryzienia włókna oraz delikatny
smak drób polecany jest jako pierwsze mięso dla dzieci.

Jest odpowiedni dla alergików i osób starszych, których dieta powinna bazować na lekkostrawnych, pełnowartościowych produktach. Tak cennego źródła białka odbudowującego tkanki oraz cynku, który wspomaga układ odpornościowy nie może zabraknąć też w diecie sportowców i osób chorych oraz rekonwalescentów.

Jaki drób jest najbezpieczniejszy?

Może zaskoczyć to tych, którzy przywykli od kupowania mięsa drobiowego "ze sprawdzonego źródła" - np. od gospodarza na bazarku. Otóż najbezpieczniejszym wyborem zawsze jest mięso pakowane przez producenta. Dlaczego? Mięso to oznaczone jest etykietą, na której widnieją dokładne dane o partii produkcyjnej, dacie ważności oraz właściwościach produktu. W ten sposób możemy krok po kroku, zgodnie z filozofią „od pola do stołu”, zidentyfikować nawet hodowcę i stado, z którego pochodzi surowiec. A co do dopiero zakład czy chłodnię, w które mięso transportowane było do sklepu. Wiemy zatem, że mięso nie zawiera niedozwolonych substancji, jak np. antybiotyki, którymi mogły być leczone ptaki. Stosowany przez producentów system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP pozwala na prześledzenie warunków chowu, w tym informacji związanych z dobrostanem zwierząt czy jego żywieniem. Co bardzo ważne - w przypadku zagrożenia wystąpieniem w mięsie pozostałości
substancji aktywnych, dzięki systemowi wczesnego ostrzegania, cała partia niebezpiecznego, a prawidłowo oznakowanego mięsa usuwana jest z rynku. Tak więc dzięki precyzyjnym oznaczeniom i kompleksowemu systemowi kontroli można mieć pewność, że prawidłowo oznakowane mięso dostępne w sklepach jest w pełni bezpieczne.

[

(fot. materiały prasowe)
Źródło: (fot. materiały prasowe)

]( http://corto.www.wp.pl/as/98114_polskikurczak_klik.html )

d3m7xv0

W pakowaniu mięsa istotny jest też rozwój nowych technologii: nowoczesny systems pakowania i dystrybucji mięsa w tackach pozwala zachować najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa. Pakowanie mięsa w atmosferze modyfikowanej (MAP) albo bez dostępu powietrza (vacuum) umożliwia wydłużenie okresu przydatności do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów i innych sztucznych substancji. Okres kontaktu z atmosferą jest skrócony do minimum, a warunki, w jakich znajduje się produkt, hamują rozwój bakterii. Dzięki nowoczesnym technologiom mięso w naturalny sposób zachowuje dłużej świeżość i właściwą barwę.

Tymczasem Polacy wciąż najchętniej kupują mięso sprzedawane luzem w małych sklepach firmowych, tradycyjnych sklepach spożywczych bądź na bazarkach – tylko 14% osób deklaruje, że najczęściej kupuje mięso pakowane. A warto zwrócić uwagę, że większość mięsa dostępnego na rynkach europejskich jest sprzedawana właśnie w formie porcjowanej, na tackach. Na nieufność Polaków w stosunku do hermetycznie zapakowanych produktów mięsnych z pewnością wpływa przyzwyczajenie, niewystarczająca wiedza lub powielanie nieprawdziwych informacji. Warto zatem zapoznać się z kluczowymi faktami na temat mięsa pakowanego.

Brak antybiotyków w mięsie - w świetle prawa.

Antybiotyki w hodowli drobiu stosowane są tylko w sytuacji, kiedy zachodzi konieczność leczenia chorych ptaków. Leki podaje się wyłącznie z przepisu i zalecenia lekarza weterynarii. Podawanie antybiotyku stadom bez przepisu lekarza weterynarii, w celach innych niż leczenie, jest niezgodne z prawem. W Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej, obowiązuje ustawowy zakaz profilaktycznego podawania antybiotyków, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 lipca 2006. Jedyny wyjątek stanowi podanie pisklętom kokcydiostatyku (lek o działaniu zbliżonym do antybiotyku), który zapobiega chorobie kurcząt zwanej kokcydiozą i może być podawany wyłącznie pod kontrolą lekarza weterynarii oraz z zachowaniem okresu karencji.
W hodowli drobiu *podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. *Stosowanie antybiotyków pod nadzorem lekarza jest bezpieczne zarówno dla zwierząt, jak i ludzi. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego okresu karencji, czyli czasu, w którym pozostałości leku są usuwane z organizmu ptaków. Po tym okresie mięso leczonego wcześniej kurczaka jest całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Każdy lek posiada określone rozporządzeniem dawkowanie i odpowiedni okres karencji zapewniający rozkład składników leku – do poziomu bezpiecznego dla zdrowia ludzkiego. *Produkty z mięsa drobiowego nie mogą zawierać antybiotyków w momencie wprowadzenia do sprzedaży (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.). * Skala nadużyć w branży stanowi marginalny odsetek. Jak wynika z danych GIW w 2014 roku tylko 93 na 30 098 analizowanych próbek (0,31%) było niezgodnych z obowiązującymi przepisami.

d3m7xv0

Hormony – od lat nieobecne w produkcji drobiu

Mitem jest stosowanie hormonów w celu przyspieszenia cyklu rozwojowego kurcząt, prawo tego zabrania. Faktycznie cykl dojrzewania najpopularniejszej obecnie rasy – broilerów, jest dużo krótszy niż ich poprzedników, wynika to jednak z cech genetycznych tej odmiany kurczaków. Stosowanie hormonów jest od wielu lat zabronione prawnie. Dodatkową pewność czystości mięsa od hormonów daje fakt, że skuteczne podanie hormonu wzrostu ptakom byłoby całkowicie nieopłacalne z punktu widzenia biznesowego.

|

|
| --- | Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Artykuł sponsorowany
d3m7xv0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m7xv0
Więcej tematów