Trwa ładowanie...
d2y67bm

Dieta bezglutenowa

iStock
Źródło: iStock, fot: mikifinn

Dieta bezglutenowa polega na usunięciu z jadłospisu produktów zawierających gluten oraz tych, w których gluten jest ukryty. Gluten to białko zapasowe, które można znaleźć w pszenicy, jęczmieniu czy życie. Ten sposób żywienia jest wskazany dla osób mających alergię na gluten czy chorujących na celiakię, czyli trwającą całe życie chorobę autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, która objawia się przewlekłymi bólami brzucha, nudnościami, biegunką czy zaparciami.
Dieta bezglutenowa niewiele różni się od zasad zdrowego odżywiania. Opiera się na jedzeniu 4-5 złożonych posiłków dziennie. Produkty powinny być świeże i starannie dobrane. Można bez obaw jeść kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, mięso oraz owoce i warzywa. Jedyną różnicą jest wyeliminowanie produktów zawierających gluten. Po rozpoznaniu celiakii, należy stosować się do diety przez całe życie.

W sklepach jest dostępnych wiele produktów bezglutenowych, jednak nie wszystkie z nich są bezpieczne. Zawsze należy czytać etykiety i upewniać się, że w składzie nie ma szkodliwych dla naszego zdrowia elementów. Gluten może być ukryty pod nazwami: białka pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, białka zbożowe, zagęszczacze i wypełniacze zbożowe, mąka farina, mąka tortowa, mąka pszenna pytlowa, skrobia pszenna, otręby, otręby pszenne, kiełki pszeniczne, pszenica, pszenica durum, skrobia modyfikowana, skrobia spożywcza, modyfikowana skrobia: E-1404, E-1410, E-1412-14,E-1420, E-1442, E-1450-51. Pojawia się też w syropie z ciemnego ryżu, barwniku karmelowym, płatkach zbożowych, chipsach, dipach, majonezach, musztardach, chrzanach, substancjach zapachowych, czekoladzie płynnej, kawie, herbacie instant, śmietankach do kawy, maśle orzechowym, niektórych lodach, mieszankach przyprawowych, sosie sojowym, jogurtach owocowych, occie spirytusowym i proszku do pieczenia. Bezwzględnie zakazane jest spożywanie mąki pszennej, mąki żytniej, kaszy mannej, kaszy pęczak, kaszy jęczmiennej, kaszy mazurskiej i perłowej, płatków owsianych, otrębów, pieczywa zawierającego gluten, makaronów i wypieków z wyżej wymienionych mąk.

Jak widać, wbrew pozorom, dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń. Niestety, większość tych produktów jest bogatym źródłem błonnika, dlatego należy pamiętać o jego uzupełnieniu. Dozwolonymi produktami zawierającymi błonnik są m.in. kasza jaglana i quinoa, kasza gryczana, ryż naturalny i amarantus.

d2y67bm
d2y67bm
d2y67bm
Więcej tematów
d2y67bm