Czy pojemniki do przechowywania żywności są bezpieczne?
Plastikowe pojemniki znajdziemy w niemal każdym polskim domu. Doskonale sprawdzają się jako lunchboxy lub forma mrożenia żywności. Niestety nie zawsze używamy ich zgodnie z zastosowaniem. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy produkt, który nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Plastikowe pojemniki znajdziemy w niemal każdym polskim domu. Doskonale sprawdzają się jako lunchboxy lub do mrożenia żywności. Niestety nie zawsze używamy ich zgodnie z zastosowaniem. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy produkt, który nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Przy zakupie opakowań do przechowywania jedzenia należy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Praktyczne rozwiązania typu "można myć w zmywarce" lub "nadaje się do użytkowania w mikrofalówce" ułatwią codzienne funkcjonowanie w kuchni. Podstawą jest oczywiście odpowiedni atest potwierdzający, że produkt może mieć bliski kontakt z pożywieniem, nie zmieniając jego smaku, zapachu czy składu.
Jedną z najlepszych propozycji dostępnych na rynku będą pojemniki szklane. Wykonane z tego materiału opakowania są chemicznie obojętne, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na smak i właściwości jego zawartości. Oznacza to, że składniki szkła nie przenikają do znajdującego się w środku produktu i dzięki temu są one w pełni bezpieczne dla konsumenta. Są gazoszczelne, dlatego zapewniają doskonałą ochronę dla produktów reagujących z tlenem: szkło jest barierą przed przedostaniem się tlenu do środka opakowania. Szkło pozbawione jest także bisfenolu A, ITX, estrów ftalowych, aldehydu octowego i innych, potencjalnie szkodliwych chemikaliów. Jest to szczególnie istotne w przypadku alergików, dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Co ważne, nadaje się do ponownego użytkowania i dodatkowo są doskonałym surowcem wtórnym.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia