Trwa ładowanie...

Czekolada z robalami? Czemu nie

Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego wpadli na oryginalny pomysł. Pod okiem dr. inż. Anny Żołnierczyk, opiekuna koła kuchni molekularnej, serwują dania i słodycze z… owadami. Sałatka ze świerszczami, twarożek z larwami, a może czekolada z dodatkiem chrząszczy? Macie odwagę spróbować tych pyszności?

Czekolada z robalami? Czemu nieŹródło: 123RF.COM
d3e8i6k
d3e8i6k

Choć w Europie uważamy jedzenie owadów za obrzydliwość, insekty stanowią podstawę diety w wielu krajach. W Afryce, Azji czy Ameryce Południowej nikogo nie dziwią smażone chrząszcze czy prażone świerszcze. Mrówki, larwy mączników i drewnojadów, szarańcze, jedwabniki, karaczany to doskonałe źródło białka oraz składników mineralnych. Ich hodowla jest łatwa, tania i ekologiczna. Szacuje się, że w ciągu najbliższych 30 lat dwukrotnie zwiększy się zapotrzebowanie ludności na świcie na żywność. Dlatego też owady mogą na stałe wejść również do naszej diety.

Dr inż. Anna Żołnierczyk prowadzi badania, które mają na celu sprawdzenie jakie składniki odżywcze mają owady, jak te składniki są przyswajane przez ludzki organizm oraz które chrząszcze są najbardziej kaloryczne. Natomiast jej podopieczni eksperymentują w kuchni. Przygotowali np. brownie z drewnojadami.

Owady spożywa się po obróbce termicznej. Najczęściej się je praży lub smaży solo w cieście. Niektóre mają lekko orzechowy smak, ponieważ zawierają sporo kwasów tłuszczowych. Mrówki przypominają w smaku owoce cytrusowe – są lekko kwaskowate i odświeżające. Świerszcze mogą natomiast zastąpić kotlety schabowe, ponieważ przypominają mięso.
Co ciekawe, smak owadów może być różny w zależności od tego, czym je nakarmimy. Jeśli robal dostanie do jedzenia np. cynamon, będzie pachniał i smakował tą przyprawą.
Zobaczcie wideo: Wyglądają obrzydliwe, smakują doskonale

d3e8i6k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e8i6k
Więcej tematów