Trwa ładowanie...

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym w swoim smaku, dlatego sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Szczyt sezonu wypada w drugiej połowie lata i wtedy cukinia jest najtańsza. Wybierz się na targ warzywny albo do sklepu i eksperymentuj w kuchni!

Sprawdzone przepisy na cukinię Sprawdzone przepisy na cukinię Źródło: 123RF
d1gnj8q
d1gnj8q

Zupa z cukinii

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego bardzo dobrze nadaje się jako jeden z podstawowych składników zup. Na jej bazie można przygotować kremy lub zwykłe zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Jeśli lubisz zupy, wypróbuj poniższy przepis.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 por,
  • 0,6 l bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 150 g sera feta,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy olej z masłem. Por kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Solimy i chwilę podsmażamy.
  2. Cukinię kroimy w plastry i dorzucamy do pora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy, ciągle mieszając.
  3. Następnie wlewamy bulion tak, by zakrył warzywa. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy przez ok. 25 minut.
  4. Blendujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek. Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
  5. Podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę oraz ze świeżym koperkiem.

Burek- przekąska prosto z Bałkanów

Dania główne z cukinią

Cukinię można piec, nadziewać, smażyć, grillować, gotować. Wszystko to sprawia, że jest idealnym warzywem do dań głównych. Nawet jej kwiaty można faszerować i podawać na obiad. Z cukinii możemy zrobić zapiekanki, placki warzywne, a nawet kotlety. Szczególnie smaczna jest cukinia pieczona z mięsem. Wypróbuj przepis na mielone z cukinią i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 pęczek szczypiorku z dymką,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wsypujemy do niej posiekany szczypiorek i mieszamy.
  2. Mięso przekładamy w większą miskę, dodajemy do niego cukinię ze szczypiorem, jajko i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
  3. Dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ją do masy mięsnej i dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy niewielkie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na tłuszczu.
d1gnj8q

Cukinia na deser

Dzięki swojemu neutralnemu smakowi cukinia doskonale nadaje się do dań na słodko. Można z niej przygotować mocno czekoladowe ciasto albo smaczne racuszki, które z pewnością pokocha każdy miłośnik słodkości. Jak zrobić placuszki z cukinii na słodko?

Składniki:

  • 1 niewielka cukinia,
  • 2 szkl. mąki,
  • 400 g jogurtu,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej jogurt, cukier z cukrem waniliowym, jajka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, aż powstanie gładka masa.
  2. Jeśli cukinia puści dużo soku, można dodać więcej mąki. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i łyżką nakładamy na nią placuszki.
  3. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub czekoladą.
Cukinia 123RF
Źródło: 123RF

Przetwory z cukinią

Cukinię można pasteryzować w postaci sałatki, nakładać do słoików wraz z papryką albo nawet kisić. Mnie bardzo smakuje ketchup zrobiony z cukinii. Wiesz, jak go przygotować?

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 3 czerwone papryki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 szkl. octu,
  • 15-20 dag cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w paski. Zasypujemy je w garnku 2 łyżkami soli i odstawiamy na ok. godzinę.
  2. Warzywa wraz z powstałym płynem stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 30 minut. Całość studzimy, po czym blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat pomidorowy.
  3. Zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
  4. Powinny się same zawekować po odstawieniu, ale dla większej pewności możemy je dodatkowo pasteryzować przez 15 minut.
d1gnj8q

Z cukinii można przygotować pożywne śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację a nawet deser. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, jeśli połączymy ją ze składnikami, które nadadzą jej wyrazistości. Warto próbować różnych wariacji cukiniowych – szczególnie w czasie sezonu, gdy znajdziemy ją bez problemu na każdym targu w naprawdę niskich cenach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1gnj8q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gnj8q
Więcej tematów