Trwa ładowanie...

Co jeść i pić, by pobudzić trawienie?

Zaparcia, biegunka, wzdęcia – dolegliwości układu pokarmowego są zjawiskiem bardzo powszechnym. Przyczyną tego typu problemów często okazuje się nasza dieta, bogata w tłuszcze i potrawy smażone czy nafaszerowane sztucznymi dodatkami. Na szczęście nie brakuje też produktów, które sprzyjają trawieniu. Oto kilka z nich…

Zdrowa dietaZdrowa dietaŹródło: Adobe Stock
d4hgv43
d4hgv43

Kminek

Już w średniowieczu nasi przodkowie wzbogacali tymi niepozornymi ziarenkami tłuste i ciężkostrawne potrawy. Kminek nie tylko dodaje smaku, ale także wykazuje szereg cennych właściwości odżywczych. Zbawiennie wpływa zwłaszcza na układ pokarmowy – wzmaga apetyt, poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Kminek jest rośliną wiatropędną, zmniejsza również uczucie pełności w żołądku.

Jajka

Trudno znaleźć bardziej kompletny produkt spożywczy. Zaletą jajka jest m.in. potężna dawka białek, które – jak wykazały badania naukowe – świetnie wpływają na układ pokarmowy i trawienie pokarmów. Proteiny znacząco przyspieszają metabolizm, powodują też, że czujemy się dłużej najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Sok z brzozy

Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego świetnie sprawdza się podczas przygotowywania koktajli czy śniadaniowej owsianki. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, skutecznie pobudza układ trawienny, a także wzmacnia odporność organizmu i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Jest też skuteczny w oczyszczaniu wątroby ze zbędnych produktów przemiany materii.

d4hgv43

Trawa cytrynowa

Nadaje potrawom przyjemnego, cytrynowo-imbirowego aromatu, ale również posiada właściwości lecznicze. Badania naukowe wykazały, że trawa cytrynowa bardzo skutecznie pobudza metabolizm, wspomaga trawienie oraz wzmaga apetyt. Wykazuje też właściwości przeciwgorączkowe, moczopędne, tonizujące, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa odporność organizmu. Może poprawiać koncentrację, a nawet zwiększać zdolność przyswajania wiedzy. Zaleca się ją w przypadku pojawienia się objawów depresji.

Kefir

To najstarszy z mlecznych napojów spożywanych przez człowieka. Zdaniem badaczy jego historia rozpoczęła się na Kaukazie, około 3 tysięcy lat temu. Do dziś jest ceniony za smak i wartości odżywcze. Obecne w kefirze bakterie kwasu mlekowego mają dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową. Wspierają organizm w regulacji procesów trawienie, usuwaniu szkodliwych substancji toksycznych i normalizacji pracy układu pokarmowego. Wykazują również silne właściwości antyzapalne oraz wzmacniają odporność, szczególnie po przebytych chorobach czy kuracji antybiotykowej.

Mięta

Aromatyczna roślina jest od wieków ceniona przez medycynę ludową, m.in. jako remedium na problemy z trawieniem. Nic dziwnego. Dzięki wartościowym składnikom (olejkom eterycznym, flawonoidom, garbnikom, kwasom organicznym, solom mineralnym) mięta pieprzowa sprzyja regulacji wydzielania soku żołądkowego, stymuluje produkcję żółci, poprawia ruchy jelit, wykazuje działanie wiatropędne. Dodanie świeżych liści do potraw czy napojów, a także picie naparów z suszonych liści pomaga uporać się z brakiem apetytu, bólami brzucha i wzdęciami.

Ocet kokosowy

Polacy wciąż najchętniej używają octu spirytusowego. A gdyby go zastąpić bardziej egzotycznym produktem? Na przykład octem kokosowym, który świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat, dipów, sałatek czy surówek, a dodatkowo wykazuje cenne właściwości. W Azji i na wyspach Pacyfiku produkt otrzymywany w wyniku fermentacji wody kokosowej od dawna uchodzi za remedium na liczne schorzenia, jest m.in. stosowany jako środek pobudzający trawienie, odkwaszający i oczyszczający organizm.

d4hgv43

Sok z kiszonej kapusty

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak korzystnym dla zdrowia produktem jest kapusta kiszona. Nie mniej wartości ma również powstały podczas fermentacji sok. Dzięki wysokiemu stężeniu enzymów i kwasów organicznych wzmaga apetyt, poprawia trawienie, wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby czy jelit. Sprzyja też oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4hgv43
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hgv43
Więcej tematów