Ciasto marchewkowe bez cukru.
- 250- 300 g marchewek
- 2,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki rodzynek
- łyżka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
- łyżeczka nasion kopru
1. Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (małe oczka), rodzynki zalewamy wrzątkiem.2. Jajka ubijamy mikserem, wlewamy olej, dodajemy marchew i łyżką mieszamy wszystko dokładnie.3. Następnie dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy 21 cm, ale można spokojnie użyć większej.5. Ciasto wykładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze