Buraki z papryką
- 3 kg buraków
- 1/2 kg papryki
- 3 duże cebule
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki soli
1. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć;
2. Buraki umyć i ugotować w osolonej wodzie, Obrać i zetrzeć na tarce
o dużych oczkach;
3. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
i pokroić w paski. Cebulę i paprykę sparzyć;
4. Do buraków dodać cebulę i paprykę, cukier, ocet, sól, wodę i gotować
5 minut;
5. Włożyć warzywa do słoików, dodać sok jaki puściły w czasie gotowania.
6. Pasteryzować 10 minut małe słoiczki , 25 minut półlitrowe.
7. Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze