Trwa ładowanie...

Biszkopt, szarlotka czy babka? Najsmaczniejsze ciasta z jabłkami

Ciasto kruche, biszkoptowe lub ucierane – szarlotka, babka lub rolada. Jabłka to owoce, które doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Warto korzystać z nich zarówno na co dzień, jak i od święta. Chcecie poznać przepisy na najsmaczniejsze jabłkowe ciasta? Oto i one!

Wypróbujcie nasze propozycje na ciasta z jabłkami Wypróbujcie nasze propozycje na ciasta z jabłkami Źródło: Adobe Stock, fot: ©Stillkost - stock.adobe.com
dpeoe07
dpeoe07

Banalnie prosty biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru,
  • 1 i ½ szkl. mąki,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 i ½ łyżki oleju,
  • kilka kropli zapachu śmietankowego,
  • jabłka pokrojone w półksiężyce – najlepsza będzie kwaskowa odmiana.

Przygotowanie:

  1. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej gładkiej masy. Dodajemy olej i aromat. Mąkę w osobnej misce mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Całość przelewamy do dużej blachy lub tortownicy.
  3. Wyrównujemy, a na wierzchu ciasno układamy jabłka wciskając je nieco w głąb ciasta.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów

Szarlotka idealna

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • ok. 2 kg kwaskowych jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania.
dpeoe07

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia, drobnym cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka i podgrzewamy. Gdy puszczą sok, dosypujemy cukier.
  3. Podsmażamy, mieszając do czasu, aż nieco odparują. Wtedy dodajemy cynamon i znów dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy.
  4. Dno blaszki wykładamy porcją ciasta wyjętą z lodówki. Wrzucamy na nią podsmażone jabłka, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta – tę z zamrażarki.
  5. Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut, aż będzie ładnie rumiana. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Szarlotka na wypasie, czyli z budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka.
dpeoe07

Składniki na piankę:

  • 4 białka,
  • 160 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 100 ml oleju.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska),
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (czubata).

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier i masło zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedna nieco większa od drugiej. Schładzamy w lodówce większą część ciasta, a w zamrażarce mniejszą.
  2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy je na patelnię lub do garnka. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez ok. 8 minut tak, by odparować nadmiar płynów. Oprószamy mąką ziemniaczaną i studzimy.
  3. Białka ubijamy na sztywno. Po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym, ciągle miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszamy siłę miksera i powoli dodajemy budyniowy proszek, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wolno wlewamy olej, miksując do czasu uzyskania jednolitej masy.
  4. Dno blaszki wylepiamy większą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłka kładziemy budyniową piankę i wygładzamy ją. Drugą część ciasta ścieramy na piankę na tarce o dużych oczkach.
  5. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut, aż góra będzie zrumieniona. Po wystudzeniu szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
dpeoe07

Jabłkowa rolada

Składniki na ciasto:

  • 115 g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 garść drobnego cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 1 duży słoik prażonych jabłek,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • ½ szkl. wrzątku,
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli prażone jabłka ze słoika mają już w składzie cynamon, nie ma potrzeby dodawania tego składnika).

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie, ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser, a do masy dodajemy wcześniej wymieszane i przesiane: mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  2. Masę wykładamy na największą płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
  3. Jeszcze gorące ciasto przekładamy do góry dnem na kuchenny ręcznik posypany drobnym cukrem. Ostrożnie ściągamy papier do pieczenia, a ciasto razem z ręcznikiem zwijamy w roladę. Tak odstawiamy do wystudzenia.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku i odstawiamy. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i podgrzewamy mocno, często mieszając. Dolewamy rozpuszczoną galaretkę i odstawiamy do wystudzenia. Warto, by masa lekko stężała.
  5. Jeśli jabłka mają sporo soku, galaretki nie trzeba osobno rozpuszczać. Wystarczy wsypać ją do gorących jabłek i wymieszać do rozpuszczenia.
  6. Roladę rozwijamy ostrożnie. Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie i znów zwijamy – już bez ręcznika. Całą można zawinąć w folię spożywczą.
  7. Na noc ciasto wkładamy do lodówki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
dpeoe07

Babka z jabłkami w karmelowej polewie

Składniki na ciasto:

  • 230 g mąki,
  • 170 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
  • 3 duże jabłka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka sody.

Składniki na polewę:

  • 90 ml wody,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 25 g masła.

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy po 1 jajku, a potem stopniową mąkę przesianą z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy jogurt i znów dokładnie mieszamy.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do ciasta i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumienić, a w środku ciągle jest surowe, przykryjmy je folią aluminiową.
  4. Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z blaszki. Przygotowujemy karmelową polewę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy je przez ok. 20 minut, aż część wody odparuje, a cukier przybierze brązowy kolor.
  5. Po zdjęciu rondla z palnika, wlewamy do środka śmietankę i dodajemy masło. Znów stawiamy go na gaz i podgrzewamy, aż karmel połączy się z pozostałą zawartością.
  6. Polewę lekko studzimy tak, by nie była zbyt rzadka, ale jeszcze płynna. Polewamy nią wystudzoną babkę.
dpeoe07

Wypróbujcie nasze propozycje na ciasta z jabłkami, a na pewno będzie równie zachwyceni, jak my!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dpeoe07
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpeoe07
Więcej tematów