Trwa ładowanie...

Biała kiełbasa na 5 sposobów. Idealne dania na wielkanocne śniadanie

Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Kupując kiełbasę, zwracajmy uwagę na jej kolor: powinna być lekko szara, w żadnym wypadku nie różowa, bo to oznacza, że do jej produkcji używano saletry lub soli peklującej – substancji nie tylko niezdrowych, ale mogących mocno zaszkodzić. A gdy już mamy dobrej jakości kiełbasę, czas przygotować z niej pyszne danie.

Pieczona biała kiełbasaPieczona biała kiełbasaŹródło: 123RF
d3dokoc
d3dokoc

Kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa pieczona to jeden z najsmaczniejszych sposobów jej podania. Pieczemy zarówno surową, jak i sparzoną kiełbasę. W naszym przepisie wykorzystamy białą surową. Potrzebujemy: biała kiełbasę, cebulę, majeranek, pieprz, smalec. Na patelni rozgrzewamy smalec, smażymy na nim pokrojoną w talarki cebulę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. Lekko doprawiamy pieprzem i majerankiem, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę.

Biała kiełbasa parzona z chrzanem

Białej kiełbasy nie powinniśmy gotować, bo zrobi się sucha i niesmaczna. Wystarczy tylko sparzyć ją w wodzie o temperaturze 80 stopni C, by była soczysta i smaczna. Składniki: kiełbasa, śmietana, tarty chrzan, szczypiorek, sól i pieprz. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody, pilnując, by się nie zagotowała. Parzymy ją około 20 minut. W misce łączymy ze sobą chrzan, śmietanę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Gorącą kiełbasę przekładamy do sosu i podajemy od razu.

Kiełbasa zapiekana z grzybami

Zapiekana kiełbasa będzie smakowała każdemu. Jako dodatków możemy używać przeróżnych warzyw, ale jednym z najlepszych są pieczarki. Składniki: kiełbasa, pieczarki, cebula, czosnek, śmietana 18 proc., masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek i chwilę gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę, zalewamy sosem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 Kiełbasa w sosie musztardowym

Biała kiełbasę możemy także dusić w sosie. Do takiej potrawy najlepiej użyć kiełbasy wcześniej sparzonej. Potrzebujemy: białą kiełbasę, bulion warzywny, mleko, musztardę, mąkę, masło, majeranek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy musztardę i przyprawy. Sos gotujemy kilka minut, wkładamy do niego kiełbasę i podgrzewamy aż wędlina będzie ciepła.

d3dokoc

 Gulasz z białej kiełbasy

I na koniec pomysł na to, jak wykorzystać upieczoną wcześniej kiełbasę, która została nam z poprzedniego dnia. Szybki gulasz będzie wyśmienity. Składniki: upieczona kiełbasa, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, bulion z kurczaka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, suszone oregano, sól i pieprz. Kiełbasę kroimy w talarki. Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy resztę składników – cebulę, czosnek, przecier, przyprawy i pokrojoną kiełbasę. Dusimy na małym ogniu pół godziny, aż sos lekko zgęstnieje.

Dobra kiełbasa na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dokoc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dokoc
Więcej tematów