Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową
- Składniki na małą formę:
- 5 białek z dużych jaj
- ponad szklanka cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
- łyżeczka octu
- 500 ml śmietany 36 %
- pół szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- szklanka malin
Ubijamy białka ze szczyptą soli.Gdy już będą bardzo sztywne,stopniowo wsypujemy cukier i ciagle ubijamy. Gdy masa stanie się lśniąca,wsypujemy mąkę i ocet.Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszamy temp. do 160.Pieczemy 30 minut po czym zmniejszamy temp. do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę około 2 godzin. Nie otwieramy przez ten czas piekarnika.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nakładamy delikatnie na gotową bezą.Na wierzchu układamy owoce. Podajemy od razu po przygotowaniu. :)
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze