Aromatyczny kurczak
- cebula 1 sztuka
- laska cynamonu 1 sztuka
- gwiazdka anyżu 1 sztuka
- imbir świeży 1 plaster grubości 1 cm
- kumin 1 łyżka
- gorczyca biała cała 1 łyżka
- ziele angielskie 1 łyżka
- pomarańcza 1 sztuka
- natka pietruszki 1 pęczek średni
- sól 2 łyżki
- cukier 2 łyżki
- syrop klonowy lub miód 2 łyżki
- woda 2 litry
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie. Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę. Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. układamy go w brytfance. W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze