Trwa ładowanie...

5 pomysłów na chłodnik

Gdy żar leje się z nieba, wcale nie mamy ochoty na gorące dania. Chłodnik będzie więc idealnym pomysłem na letni obiad. Tym bardziej, że można w nim łączyć naprawdę nietypowe smaki i odkrywać je na nowo. Poznajcie 5 pomysłów na chłodnik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Chłodnik z pomidorówChłodnik z pomidorówŹródło: Adobe Stock
d1hvuwi
d1hvuwi

Ogórkowo-ziołowy chłodnik z prażoną cieciorką

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 50 ml sezamowej pasty tahini,
  • 30 ml oliwy,
  • sok z cytryny,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • ½ pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne i sól do smaku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 płaska łyżeczka kminu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich tahini, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże zioła. Wszystko razem blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy nieco przegotowanej wody.
  2. Całość na godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy cieciorkę. Odsączamy ją z zalewy i osuszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy kminem i solą. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
  3. Chłodnik podajemy posypany prażoną cieciorką i posiekanymi ziołami.
d1hvuwi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Chłodnik z cukinii

Składniki:

  • 1 kg młodych cukinii,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 l bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • 240 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 5 łyżek posiekanej melisy,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W garnek wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką. Zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut.
  2. Do garnka dodajemy posiekane zioła, zostawiając nieco do przybrania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Zupę blendujemy. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  3. Potrawę studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem mieszamy z kefirem. Na talerzach posypujemy zostawionymi wcześniej ziołami.
d1hvuwi

Chłodnik z arbuzem i pomidorami

Składniki:

  • 1,5 kg słodkich i dojrzałych pomidorów,
  • 800 g miąższu arbuza,
  • 1 niewielka cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • 1 garść natki kolendry wraz z gałązkami,
  • 1 papryka,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 120 ml oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 60 ml octu winnego czerwonego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się pestek. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórki obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
  2. Pomidory, arbuza, paprykę, cebulę i 2 ogórki posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, płatkami chili i kolendrą. Dodajemy ocet i oliwę. Miksujemy i doprawiamy solą.
  3. Schładzamy co najmniej przez pół godziny w lodówce. Resztę ogórków oraz oliwki drobno siekamy. Posypujemy nimi chłodnik wlany do talerzy.
Chłodnik Adobe Stock
ChłodnikŹródło: Adobe Stock

Chłodnik z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ strąka papryki chili,
  • 2 ogórki,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego,
  • 1 kromka pszennej bułki bez skórki,
  • 120 ml kwaśnej 12 proc. śmietany,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • natka pietruszki.
d1hvuwi

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Oddzielamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo robimy z cebulą i paprykami. Dodajemy sok z limonki, oliwę, ocet i miąższ z bułki. Wszystko miksujemy na gładki krem.
  3. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po wlaniu do miseczek dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i przybieramy natką pietruszki.
  4. Chłodnik podajemy ze świeżą bagietką.

Chłodnik z zielonych pomidorów i karczocha

Składniki:

  • 700 g zielonych pomidorów,
  • 1 karczoch,
  • 60 ml oliwy,
  • 1 dymka,
  • 1 cebula,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 120 ml lodowatej wody,
  • kilka listów świeżego majeranku lub oregano,
  • sól i pieprz do smaku.
d1hvuwi

Przygotowanie:

  1. Z karczocha obrywamy zewnętrzne liście. Odcinamy spód oraz 1/3 góry. Łyżeczką pozbywamy się włókien. Resztę karczocha kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Pozostałe części kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane: cebulę, dymkę, karczocha i paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zupę miksujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy i mieszamy z zimną śmietanką i lodowatą wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oregano albo majerankiem.
  4. Całość skrapiamy oliwą.

Nie trać zapału! Spróbuj swoich sił i przygotuj własny chłodnik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1hvuwi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hvuwi
Więcej tematów