Dorzuć jedną do kawy. Podkręci smak, poprawi trawienie i poczujesz luz w pasie

Chcesz odkryć sposób na kawę, która doda smaku, rozluźni brzuch po obfitym posiłku i wprowadzi odrobinę codziennego luksusu? Kawa anyżowa to mała zmiana, która robi wielką różnicę.

Kawa anyżowa nie tylko pobudza, ale i sprzyja odchudzaniuKawa anyżowa nie tylko pobudza, ale i sprzyja odchudzaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | onemove.io
Karol Wiak

Nie ma nic przyjemniejszego niż poranna filiżanka kawy, która nie tylko dodaje energii, ale i poprawia nastrój. Jeśli jednak szukasz czegoś więcej niż zwykła mała czarna, kawa anyżowa może stać się twoim nowym ulubionym rytuałem. Lekko słodka, korzenna, z subtelnym lukrecjowym aromatem – to napój, który rozgrzewa, wspomaga trawienie i może nawet podkręcić metabolizm.

Kawa anyżowa - jakie ma właściwości i dlaczego warto ją pić?

Kawa anyżowa to niecodzienny sposób na odrobinę luksusu w codziennym rytuale picia kawy. Wystarczy jedna lub dwie gwiazdki anyżu, aby zwykła mała czarna zyskała zupełnie nowy wymiar aromatu – lekko słodki, korzenny, z charakterystycznym lukrecjowym posmakiem.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Ale kawa anyżowa to nie tylko smak. Anyż gwiaździsty wspomaga trawienie, dlatego warto sięgnąć po nią po obfitym posiłku. Osobiście często dodaję gwiazdkę do porannej kawy, a efekt lekkości czuć praktycznie od razu. To również przyprawa, która pobudza metabolizm, co docenią osoby dbające o sylwetkę.

Dodatkowo, kawa z anyżem ma właściwości zdrowotne wynikające z zawartości minerałów – jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Regularne picie naparu w umiarkowanych ilościach, czyli 3-5 filiżanek dziennie, może wspomagać odporność i działanie układu trawiennego, a przy tym jest przyjemnym rytuałem, który wprowadza odrobinę luksusu do każdego dnia.

Przepis na kawę anyżową

Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ilością anyżu – jedna gwiazdka to wystarczająco, aby wydobyć smak bez dominowania nad kawą. Osobiście zaczynałem od jednej, a dopiero przy kolejnych filiżankach eksperymentuję z większą ilością. To idealny sposób, aby kawa codzienna stała się małym rytuałem przyjemności i relaksu.

Sposób przygotowania:

  1. Kawa parzona tradycyjnie – do garnka wsyp 2 łyżeczki ulubionej kawy mielonej i dorzuć 1 gwiazdkę anyżu. Zalej gorącą wodą i gotuj 2–3 minuty na małym ogniu. Przelej przez sitko do filiżanki. Aromat gwiazdki anyżu wspaniale przenika napar, nadając mu lekko słodki, korzenny posmak.
  2. French press – do dzbanka wsyp 2 łyżeczki kawy i dorzuć gwiazdkę anyżu. Zalej wrzątkiem, odczekaj 4 minuty, a następnie powoli wciśnij tłok. Napar będzie mocniejszy, a anyż doda mu subtelnej pikantności, którą naprawdę czuć przy każdym łyku.
  3. Ekspres do kawy – po zaparzeniu ulubionej kawy dodaj do filiżanki 1 gwiazdkę anyżu i pozostaw na minutę, aby aromat się uwolnił. Jeśli lubisz mleko lub śmietankę, kawa anyżowa świetnie komponuje się również w wersji z dodatkiem mleka – napój staje się wtedy delikatniejszy, a przy tym wciąż korzenny i rozgrzewający.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami