7 pyszności z wiśni. Frużelinę pokochają wszyscy
Soczyste, słodko-kwaśne owoce goszczą w naszej kuchni od wieków – receptury na przyrządzane z nich przysmaki znajdziemy w najstarszych rodzimych poradnikach kulinarnych. Sezon na wiśnie trwa dość krótko, dlatego warto jak najlepiej go wykorzystać. Oto kilka pomysłów na ten pyszny specjał...
Zupa wiśniowa
Świetne rozwiązanie na gorący dzień, gdy długie przebywanie w kuchni nie należy do przyjemności. Zupa wiśniowa jest nie tylko smaczna i orzeźwiające, ale również pełna cennych składników odżywczych, zaś jej przygotowanie nie sprawi problemów nawet osobom mało wprawionym kulinarnie.
Dojrzałe wiśnie (dwie szklanki) opłukujemy, zalewamy wodą (litr), dorzucamy kawałek cynamonu oraz 2-3 goździki i gotujemy 10 minut. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Dolewamy sok wiśniowy (pół szklanki), dodajemy cukier (ilość zależy od naszych preferencji smakowych) i ponownie zagotowujemy. Dolewamy mleko (3 łyżki) wymieszane z budyniem śmietankowym lub waniliowym (łyżeczka). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem zupę mieszamy ze spienioną słodką śmietaną (szklanka), serwujemy z biszkoptami lub makaronem.
Sałatka z wiśniami, rukolą i serem kozim
Zastanawiasz się, co zjeść na lunch lub kolację? Przygotuj smaczną i lekką sałatkę z wiśniowym akcentem.
Do salaterki wkładamy 2-3 garście umytej i osuszonej rukoli (możemy ją zastąpić sałatą lodową lub miksem sałat) oraz 2 garście wydrylowanych wiśni, posypujemy pokruszonym serem kozim (100 g), ewentualnie serem pleśniowym. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy i octu balsamicznego (po 2 łyżki) oraz miodu (łyżka), doprawionym solą. Na koniec posypujmy ją pestkami słonecznika i dyni.
Frużelina wiśniowa
Żelowane owoce to pyszny dodatek do gofrów, naleśników, lodów, sernika czy budyniu. Jak przygotować domową frużelinę z wiśni?
Pół kilograma wydrylowanych owoców dokładnie myjemy, po czym przekładamy do rondla z grubym dnem. Następnie dosypujemy cukier. Jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych, ale również zdrowego rozsądku – jeśli owoce są słodkie i dojrzałe, wystarczy zaledwie dwie łyżki słodzika, choć w niektórych przepisach pojawia się nawet pół szklanki cukru.
Podgrzewamy na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści dodajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody), sok wyciśnięty z połowy cytryny, ewentualnie także odrobinę korzennych przypraw, np. cynamonu czy kardamonu. Całość gotujemy przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia. Frużelina jest gotowa. Jeśli chcemy zachować ją na dłużej, jeszcze gorącą należy przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Likier wiśniowy
Kieliszek takiego gęstego, słodkiego i aromatycznego trunku z pewnością uprzyjemni ponury jesienny czy zimowy wieczór. Przerobienie pysznych letnich owoców na smaczny likier nie jest trudnym zadaniem. Jak się do tego zabrać?
Pół kilograma wiśni przebieramy, opłukujemy i przekładamy do gąsiorka (jeśli nie mamy takiego specjalnego naczynia możemy wykorzystać duży słój). Zalewamy spirytusem (pół litra), korkujemy, pozostawiamy na sześć dni, codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przecedzamy – płyn zlewamy do butelek, zaś do owoców w gąsiorku dodajemy 40 dag cukru i zostawiamy na dwa tygodnie. Następnie do powstałego syropu dodajemy pół litra przegotowanej wody i płyn z butelek. Wszystko przelewamy do gąsiorka, korkujemy i pozostawiamy na miesiąc. Przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na cztery tygodnie.
Omlet z wiśniami
Proste placki ze smażonych jajek jadano już w starożytnym Rzymie, ale to Francuzi uczynili z omletu kulinarne dzieło sztuki. Można go jeść na wiele sposobów, świetnie smakuje także w towarzystwie wiśni.
Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne. Na początku ubijamy na sztywną pianę cztery białka, dosypując do nich szczyptę soli. Następnie, cały czas delikatnie mieszając, dodajemy cztery żółtka, mąkę pszenną (niepełna szklanka), cukier waniliowy (2 łyżeczki), a na końcu wydrylowane wiśnie (szklanka). Masę wylewamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub masło klarowane. Omlet smażymy aż do zrumienienia, z obu stron. Serwujemy go z domową bitą śmietaną albo lodami śmietankowymi.
Konfitura wiśniowa
Wiśnie znakomicie sprawdzają się jako baza rozmaitych przetworów. Można z nich przygotować np. pyszne konfitury, których smak i aromat docenimy zwłaszcza wtedy, gdy lato stanie się tylko wspomnienie.
Zadanie jest bardzo proste. Wiśnie (kilogram) myjemy i drylujemy, po czym odciskamy sok, który następnie zagotowujemy z cukrem (70-80 dag). Do gorącego syropu dodajemy wypestkowane wcześniej owoce. Dusimy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z dużej cytryny. Smażymy, często mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez kwadrans.
Koktajl wiśniowy
Szukasz pomysłu na orzeźwiający, ale jednocześnie pożywny napój? Przygotuj koktajl wiśniowy.
W wersji wegańskiej wystarczy zmiksować umyte i wydrylowane wiśnie (1,5 szklanki) z mlekiem roślinnym – owsianym, kokosowym albo migdałowym (szklanka), miodem lub syropem klonowym (2 łyżki), sokiem wyciśniętym z limonki oraz kilkoma kostkami lodu.
Osoby, które nie unikają produktów mlecznych mogą przygotować pyszny koktajl blendując wiśnie z jogurtem naturalnym (400 g), 36-procentową śmietanką (4 łyżki) oraz cukrem lub miodem do smaku.