Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków
Choć czekoladowy wiśniowiec składa się z kilku warstw, jego przygotowanie jest bardzo proste. Domowy wypiek łączy w sobie idealną kombinację smakową wiśniowej frużeliny, ciasta z dodatkiem aromatycznych orzechów laskowych i pianki na bazie mlecznej czekolady. Aby pianka była stabilna i gęsta, pamiętaj, że mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone przed ubiciem. Dokładna instrukcja na przygotowanie ciasta czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych.
Wiśniowa frużelina:
- 500 g wiśni,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 3 łyżkach wody).
Czekoladowa pianka:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 300 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- kakao - do posypania.
Przydatne informacje:
- Do ciasta dodaj orzechy laskowe w zmielonej wersji. Dzięki temu wypiek będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
- Aby frużelina wiśniowa nie miała ani jednej grudki pamiętaj, żeby mąkę ziemniaczaną połączyć z 3 łyżkami wody w osobnej misce. Uzyskaną mieszankę zacznij wlewać powoli do garnka z wiśniami. Cały czas mieszaj energicznie składniki, do momentu aż powstanie gładka mieszanka.
- Do przepisu użyto formy do pieczenia o wymiarach: 28x18 cm. Każde ciasto piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.