Daria Rudny-Dul

Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków

Choć czekoladowy wiśniowiec składa się z kilku warstw, jego przygotowanie jest bardzo proste. Domowy wypiek łączy w sobie idealną kombinację smakową wiśniowej frużeliny, ciasta z dodatkiem aromatycznych orzechów laskowych i pianki na bazie mlecznej czekolady. Aby pianka była stabilna i gęsta, pamiętaj, że mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone przed ubiciem. Dokładna instrukcja na przygotowanie ciasta czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych.

Wiśniowa frużelina:

  • 500 g wiśni,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 3 łyżkach wody).

Czekoladowa pianka:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 300 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • kakao - do posypania.

Przydatne informacje:

  • Do ciasta dodaj orzechy laskowe w zmielonej wersji. Dzięki temu wypiek będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Aby frużelina wiśniowa nie miała ani jednej grudki pamiętaj, żeby mąkę ziemniaczaną połączyć z 3 łyżkami wody w osobnej misce. Uzyskaną mieszankę zacznij wlewać powoli do garnka z wiśniami. Cały czas mieszaj energicznie składniki, do momentu aż powstanie gładka mieszanka. 
  • Do przepisu użyto formy do pieczenia o wymiarach: 28x18 cm. Każde ciasto piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Więcej wideo
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniuZakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobówPulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukruOdrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie