Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniamiCiastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Natalia Kudela

Składniki:

Masa wiśniowa:

  • 350 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml wody
  • 25 g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)

Masa serowa:

  • 250 g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • troszkę płatków migdałowych do posypania
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Masa wiśniowa: Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
  • Składanie ciastek: Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca.
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.
  • W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.
  • Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
  • Wycięte serduszka piec również w 220oC na funkcji gór – dół przez około 15 minut.
  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał