Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniamiCiastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Natalia Kudela

Składniki:

Masa wiśniowa:

  • 350 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml wody
  • 25 g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)

Masa serowa:

  • 250 g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • troszkę płatków migdałowych do posypania
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Masa wiśniowa: Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
  • Składanie ciastek: Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca.
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.
  • W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.
  • Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220 st. C na funkcji góra–dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
  • Wycięte serduszka piec również w 220oC na funkcji gór – dół przez około 15 minut.
  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce