Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom

Wyśmienite ciacho na kruchym spodzie z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchomWarstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

*Składniki na ciasto: *
• ½ kg mąki pszennej
• 200 g śmietany kwaśnej 18 proc.
• 250 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• ½ łyżeczki amoniaku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
• 2 łyżki kakao

Składniki

Składniki na masę:
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki żółte

Składniki

*Dodatkowo: *
• 1 słoik powideł
• 3 batony Grześki

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę.
  • Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami.
  • Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę.
  • Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
  • Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw