Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom

Wyśmienite ciacho na kruchym spodzie z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchomWarstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

*Składniki na ciasto: *
• ½ kg mąki pszennej
• 200 g śmietany kwaśnej 18 proc.
• 250 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• ½ łyżeczki amoniaku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
• 2 łyżki kakao

Składniki

Składniki na masę:
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki żółte

Składniki

*Dodatkowo: *
• 1 słoik powideł
• 3 batony Grześki

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę.
  • Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami.
  • Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę.
  • Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
  • Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja