Pierogi z wiśniami. Przepis z 1895 roku
Z jajkiem czy bez? Ile pań domu, tyle opinii na temat tego, jak nalezy przygotowac ciasto na pierogi. - Ten przepis znalazłam w przedwojennej książce, poszłam za zaleceniami z większości publikacji z tego okresu, które wyraźnie czarno na białym nakazują robić ciasto z jajkiem i kropka - pisze Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 300 g mąki
- pół szkl. ciepłej wody
- 1 jajko (opcjonalnie)
- wiśnie
Do podania:
- cukier
- śmietana
Przepis
- Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze wyrobić w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką lub uzupełniając wodą.
- Odłożyć do miski przykryte ściereczką na co najmniej 15 minut. W tym czasie wstawić w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
- Wiśnie wydrylować i sparzyć gorącą wodą. Odłożyć też kilka przekrojonych na pół lub całych do dekoracji.
- Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki i w każdy nakładać po dwie wiśnie. Dokładnie zlepić boki, gdyż owoce w gotowaniu puszczą trochę soku.
- Got owe pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i podawać gorące polane śmietaną ukręconą z cukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl