Jak przygotować sok z wiśni? Nie potrzebujesz sokownika
Sok z wiśni ma wiele zalet. Wiśnie zawierają bowiem dużo beta karotenu, sporą porcję witaminy C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Sok jest nie tylko świetnym dodatkiem do napojów czy deserów, ale także ułatwia zasypianie. Picie dwóch szklanek wiśniowego soku dziennie może wydłużyć sen o ponad 70 minut. Co więcej, składniki odżywcze zawarte w wiśniach świetnie wpływają na pracę serca i spowalniają proces starzenia się skóry. Najlepszy jest oczywiście domowy sok. Jak go przygotować, jeśli nie mamy sokownika? To bardzo proste.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wiśnie przebieramy, płuczemy i drylujemy.
- Do dużego słoja lub garnka wsypujemy na zmianę owoce i cukier. Zostawiamy na noc. Przez ten czas wiśnie puszczą sok.
- Następnie całość zagotowujemy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zbieramy powstającą na powierzchni pianę.
- Przecedzamy wiśnie przez gazę lub gęste sito. Sok podgrzewamy i gorący przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i odstawiamy.
- Pozostałe owoce smażymy przez około 30 minut, przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl