Wiśnie – jak wykorzystać w kuchni?

Wiśnie są owocami pestkowymi, które znane i hodowane są od ponad 2,5 tysiąca lat. Są kwaśne i nie każdy je lubi, jednak odpowiednio przygotowane świetnie sprawdzają się w postaci dżemów, kompotów czy nawet sosów łączonych z mięsem. Dlatego też ciągle cieszą się niesłabnącym powodzeniem.

wiśnie
Źródło zdjęć: © Pixabay
2

Właściwości wiśni

Wiśnie składają się w prawie 85 proc. z wody. Należy jednak pamiętać, że pozostałe 15 proc. to bardzo ważne dla zdrowia człowieka witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminę A, C, B6, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, sód, wapń, fosfor.

Wiśnie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo mają też właściwości wzmacniające serce. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, a zwiększają produkcję erytrocytów. Pomagają też zadbać o kondycję skóry oraz ułatwiają zasypianie. Ponadto przyspieszają regenerację mięśni po treningu, więc polecane są sportowcom.

Wiśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Działają więc profilaktycznie w przypadka nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Dzięki niewielkiej zawartości kalorii oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą je jeść zarówno diabetycy, jak i osoby na diecie redukcyjnej. Dodatkowo są bogate w pektynę, czyli łatwo rozpuszczalny błonnik pokarmowy, dzięki któremu dłużej czujemy się syci. Wiśnie przyspieszają też przemianę materii.

Wiśnie kontra czereśnie

Co można zrobić z wiśni?

Słodko-kwaśny smak wiśni sprawia, że doskonale czują się one w towarzystwie zarówno słodkich ciast i deserów, jak i różnego rodzaju mięs. Na bazie wiśni można przygotować rozmaite przetwory i alkohole, które mogą w chłodnym miejscu stać nawet kilka lat i ciągle są dobre do spożycia.

Zapoznajcie się z kilkoma przepisami na wiśniowe dania i przetwory. Wypróbujcie je w swoich domach, a na pewno nie będziecie rozczarowani.

Wiśnie kandyzowane

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 200 g wiśni (dobrze, jeśli będą bez pestek),
  • 50 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone owoce zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy do zgęstnienia syropu, delikatnie mieszając.
  2. Gdy syrop jest już wystarczająco gęsty, zalewamy go spirytusem. Mieszamy.
  3. Gorącym przetworem napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Sałatka z polędwicą wołową

Składniki:

  • 400 g wołowej polędwicy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • garść liści szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść wiśni pozbawionych pestek,
  • kawałek sera feta albo dojrzewającego sera koziego,
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

  1. Polędwicę w pierwszej kolejności solimy i smażymy po 4-5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie kroimy ją na cienkie plasterki.
  2. W misce mieszamy polędwicę, liście szpinaku, pokrojone wiśnie i pomidorki.
  3. Sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy ją solą i pieprzem. Na wierzch kruszymy fetę lub ser kozi.

Wiśniowy chłodnik

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • woda,
  • goździki,
  • ziele angielskie,
  • kardamon,
  • 1 duże opakowanie śmietany do zup,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie wrzucić do garnka i zalać je wodą. Dodać przyprawy i gotować przez ok. 30 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz masło.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić. Podawać z gorącymi ziemniakami omaszczonymi podsmażoną cebulką.
  3. Najlepiej ziemniaki zalewać zimnym chłodnikiem.
deser
© Pexels

Wiśniówka

  1. Przepis dla cierpliwych od proboszcza z jednej z podlubelskich plebanii. Wiśnie wrzucamy do 5-litrowego słoja.
  2. Do nich dokładamy pokrojoną drobno skórkę z 1 pomarańczy i z połowy cytryny wcześniej obsmażone w cukrze. Dorzucamy też laskę wanilii. Wszystko zalewamy 1,5 l spirytusu.
  3. Odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy alkohol, a wiśnie zasypujemy cukrem. Gdy wytworzy się z nich syrop, dodajemy go do gąsiorka.
  4. Zapominamy o alkoholu na rok, a najlepiej smakuje po 5 latach.

Deser z wiśniami po włosku

Składniki:

  • 500 g sera ricotta,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 garści wiśni bez pestek,
  • pełnoziarniste kruche ciasteczka,
  • po kawałku gorzkiej i białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Ser ricotta mieszamy z cukrem pudrem oraz połową wiśni. Przekładamy krem do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Przed podaniem do każdego pucharka wkładamy pozostałe wiśnie, startą czekoladę i herbatniki.

Z wiśni polecamy również dżemy i kompoty. Są lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie. Dżemy doskonale nadają się do ciast kruchych, ucieranych, drożdżowych czy nawet na kanapki. Kompoty są orzeźwiające, smaczne i bardzo wydajne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu