Trwa ładowanie...

Wiśnie – jak wykorzystać w kuchni?

Wiśnie są owocami pestkowymi, które znane i hodowane są od ponad 2,5 tysiąca lat. Są kwaśne i nie każdy je lubi, jednak odpowiednio przygotowane świetnie sprawdzają się w postaci dżemów, kompotów czy nawet sosów łączonych z mięsem. Dlatego też ciągle cieszą się niesłabnącym powodzeniem.

Wiśnie – jak wykorzystać w kuchni?Źródło: Pixabay
d2y13dw
d2y13dw

Właściwości wiśni

Wiśnie składają się w prawie 85 proc. z wody. Należy jednak pamiętać, że pozostałe 15 proc. to bardzo ważne dla zdrowia człowieka witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminę A, C, B6, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, sód, wapń, fosfor.

Wiśnie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo mają też właściwości wzmacniające serce. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, a zwiększają produkcję erytrocytów. Pomagają też zadbać o kondycję skóry oraz ułatwiają zasypianie. Ponadto przyspieszają regenerację mięśni po treningu, więc polecane są sportowcom.

Wiśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Działają więc profilaktycznie w przypadka nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Dzięki niewielkiej zawartości kalorii oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą je jeść zarówno diabetycy, jak i osoby na diecie redukcyjnej. Dodatkowo są bogate w pektynę, czyli łatwo rozpuszczalny błonnik pokarmowy, dzięki któremu dłużej czujemy się syci. Wiśnie przyspieszają też przemianę materii.

Wiśnie kontra czereśnie

Co można zrobić z wiśni?

Słodko-kwaśny smak wiśni sprawia, że doskonale czują się one w towarzystwie zarówno słodkich ciast i deserów, jak i różnego rodzaju mięs. Na bazie wiśni można przygotować rozmaite przetwory i alkohole, które mogą w chłodnym miejscu stać nawet kilka lat i ciągle są dobre do spożycia.

d2y13dw

Zapoznajcie się z kilkoma przepisami na wiśniowe dania i przetwory. Wypróbujcie je w swoich domach, a na pewno nie będziecie rozczarowani.

Wiśnie kandyzowane

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 200 g wiśni (dobrze, jeśli będą bez pestek),
  • 50 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone owoce zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy do zgęstnienia syropu, delikatnie mieszając.
  2. Gdy syrop jest już wystarczająco gęsty, zalewamy go spirytusem. Mieszamy.
  3. Gorącym przetworem napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
d2y13dw

Sałatka z polędwicą wołową

Składniki:

  • 400 g wołowej polędwicy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • garść liści szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść wiśni pozbawionych pestek,
  • kawałek sera feta albo dojrzewającego sera koziego,
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

  1. Polędwicę w pierwszej kolejności solimy i smażymy po 4-5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie kroimy ją na cienkie plasterki.
  2. W misce mieszamy polędwicę, liście szpinaku, pokrojone wiśnie i pomidorki.
  3. Sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy ją solą i pieprzem. Na wierzch kruszymy fetę lub ser kozi.
d2y13dw

Wiśniowy chłodnik

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • woda,
  • goździki,
  • ziele angielskie,
  • kardamon,
  • 1 duże opakowanie śmietany do zup,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie wrzucić do garnka i zalać je wodą. Dodać przyprawy i gotować przez ok. 30 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz masło.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić. Podawać z gorącymi ziemniakami omaszczonymi podsmażoną cebulką.
  3. Najlepiej ziemniaki zalewać zimnym chłodnikiem.
deser Pexels
Źródło: Pexels

Wiśniówka

  1. Przepis dla cierpliwych od proboszcza z jednej z podlubelskich plebanii. Wiśnie wrzucamy do 5-litrowego słoja.
  2. Do nich dokładamy pokrojoną drobno skórkę z 1 pomarańczy i z połowy cytryny wcześniej obsmażone w cukrze. Dorzucamy też laskę wanilii. Wszystko zalewamy 1,5 l spirytusu.
  3. Odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy alkohol, a wiśnie zasypujemy cukrem. Gdy wytworzy się z nich syrop, dodajemy go do gąsiorka.
  4. Zapominamy o alkoholu na rok, a najlepiej smakuje po 5 latach.
d2y13dw

Deser z wiśniami po włosku

Składniki:

  • 500 g sera ricotta,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 garści wiśni bez pestek,
  • pełnoziarniste kruche ciasteczka,
  • po kawałku gorzkiej i białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Ser ricotta mieszamy z cukrem pudrem oraz połową wiśni. Przekładamy krem do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Przed podaniem do każdego pucharka wkładamy pozostałe wiśnie, startą czekoladę i herbatniki.
d2y13dw

Z wiśni polecamy również dżemy i kompoty. Są lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie. Dżemy doskonale nadają się do ciast kruchych, ucieranych, drożdżowych czy nawet na kanapki. Kompoty są orzeźwiające, smaczne i bardzo wydajne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj