A może dżem? Drylownice pomogą przygotować letnie przetwory

Intensywny smak lata zamknięty w słoiku pozwala cieszyć się owocami o każdej porze roku. Odrobina pracy i na półkach w spiżarni stoją kolorowe słoiki pełne konfitur i dżemów, a także kompotów, marmolad i wszelakich innych pyszności.

Sezon na wiśnie trwa - wykorzystaj go maksymalnie!Sezon na wiśnie trwa - wykorzystaj go maksymalnie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Drylownica — idealny gadżet na teraz

Aby przygotować dżem z wiśni czy konfiturę z mirabelek, należy usunąć z nich pestki. Jeśli do przerobienia masz mnóstwo owoców, zadanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Oczywiście przygotowanie przetworów to przyjemność, ale perspektywa spędzenia długich godzin na usuwaniu pestek z drobnych owoców może być przytłaczająca. Pracę przyspieszy drylownica.

W zależności od potrzeb i częstotliwości używania takich gadżetów możesz postawić na mały przyrząd obsługiwany jedną ręką, przypominający zszywacz. Umieszczasz w nim jeden owoc, naciskasz, a pestka wyskakuje. Drylowanie jest szybsze niż np. małym nożykiem, a wraz z usuwaną pestką nie pozbywasz się też strzępków miąższu. Taka drylownica zajmuje najmniej miejsca, więc jeśli nie masz za dużo schowków w kuchni, na pewno dodatkowo jej nie "zagraci".

Jeśli czeka cię sporo drylowania, postaw na mechaniczną drylownicę, do której wsypujesz pewna ilość owoców, które zsuwają się po pochyłej tacce do punktu, w którym drylujesz je za pomocą wygodnego przycisku. Większość takich modeli pozwala na drylowanie kilku owoców jednocześnie — to ogromna wygoda i udogodnienie. Tempo pracy wzrasta przy nich do błyskawicznego! Taka drylownica wykonana może być z tworzywa albo metalu. Plastikową kupimy od ok., 50 zł, metalowa będzie droższa, ale też trwalsza. To wydatek powyżej 100 zł. Niektóre z nich pozwalają też na usuwanie pestek z większych owoców albo ułatwiają obieranie ich ze skórki.

Co z drobnymi pestkami?

Owoce jak agrest, porzeczki czy maliny tez posiadają pestki, ale — nie dryluje się ich. Pestki pozostawia się w przetworach, ale nie tylko ze względu na tzw. pójście na łatwiznę. Nierzadko mają wysoka zawartość składników odżywczych. Alternatywa to przecieranie np. agrestowych konfitur przez sitko. Ciepłe, gotowe przetwory za pomocą łyżki przeciskasz przez sitko, a następnie zamykasz w słoikach.

Znasz sposób z biurowym spinaczem?

Do przygotowania kilku słoiczków dżemu np. dla malucha profesjonalna drylownica nie jest niezbędna. Praktyczny, tani i prosty sposób na usunięcie pestek np. z wiśni to rozłożony spinacz biurowy. Zaokrągloną strona drucika wbijasz go od strony gałązki i łatwo wyciągasz pestkę. Jeśli nabierzesz wprawy, drylowanie tym prostym, domowym sposobem stanie się szybkie i proste. Nie wbijaj jednak spinacza zbyt szybko i mocno, aby sok zanadto nie pryskał, gdyż ma silne właściwości plamiące i trudno go wywabić z zaplamionych tkanin. Pozostaje kwestia tego, co zrobić z pestkami, ale i na to znajdzie się sposób inny, niż wyrzucenie ich. Z pestek np. wiśni można samodzielnie wykonać domowy termofor. Wystarczy wrzucić pestki do płóciennego, szczelnego woreczka z wytrzymałego, naturalnego materiału. Kiedy będziecie potrzebować zimą odrobiny ciepła, aby ograć dłonie albo stopy, takie pestki podgrzejecie np. w piekarniku. Trzymają ciepło naprawdę długo i są naturalne!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki