A może dżem? Drylownice pomogą przygotować letnie przetwory

Intensywny smak lata zamknięty w słoiku pozwala cieszyć się owocami o każdej porze roku. Odrobina pracy i na półkach w spiżarni stoją kolorowe słoiki pełne konfitur i dżemów, a także kompotów, marmolad i wszelakich innych pyszności.

Sezon na wiśnie trwa - wykorzystaj go maksymalnie!Sezon na wiśnie trwa - wykorzystaj go maksymalnie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Drylownica — idealny gadżet na teraz

Aby przygotować dżem z wiśni czy konfiturę z mirabelek, należy usunąć z nich pestki. Jeśli do przerobienia masz mnóstwo owoców, zadanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Oczywiście przygotowanie przetworów to przyjemność, ale perspektywa spędzenia długich godzin na usuwaniu pestek z drobnych owoców może być przytłaczająca. Pracę przyspieszy drylownica.

W zależności od potrzeb i częstotliwości używania takich gadżetów możesz postawić na mały przyrząd obsługiwany jedną ręką, przypominający zszywacz. Umieszczasz w nim jeden owoc, naciskasz, a pestka wyskakuje. Drylowanie jest szybsze niż np. małym nożykiem, a wraz z usuwaną pestką nie pozbywasz się też strzępków miąższu. Taka drylownica zajmuje najmniej miejsca, więc jeśli nie masz za dużo schowków w kuchni, na pewno dodatkowo jej nie "zagraci".

Jeśli czeka cię sporo drylowania, postaw na mechaniczną drylownicę, do której wsypujesz pewna ilość owoców, które zsuwają się po pochyłej tacce do punktu, w którym drylujesz je za pomocą wygodnego przycisku. Większość takich modeli pozwala na drylowanie kilku owoców jednocześnie — to ogromna wygoda i udogodnienie. Tempo pracy wzrasta przy nich do błyskawicznego! Taka drylownica wykonana może być z tworzywa albo metalu. Plastikową kupimy od ok., 50 zł, metalowa będzie droższa, ale też trwalsza. To wydatek powyżej 100 zł. Niektóre z nich pozwalają też na usuwanie pestek z większych owoców albo ułatwiają obieranie ich ze skórki.

Co z drobnymi pestkami?

Owoce jak agrest, porzeczki czy maliny tez posiadają pestki, ale — nie dryluje się ich. Pestki pozostawia się w przetworach, ale nie tylko ze względu na tzw. pójście na łatwiznę. Nierzadko mają wysoka zawartość składników odżywczych. Alternatywa to przecieranie np. agrestowych konfitur przez sitko. Ciepłe, gotowe przetwory za pomocą łyżki przeciskasz przez sitko, a następnie zamykasz w słoikach.

Znasz sposób z biurowym spinaczem?

Do przygotowania kilku słoiczków dżemu np. dla malucha profesjonalna drylownica nie jest niezbędna. Praktyczny, tani i prosty sposób na usunięcie pestek np. z wiśni to rozłożony spinacz biurowy. Zaokrągloną strona drucika wbijasz go od strony gałązki i łatwo wyciągasz pestkę. Jeśli nabierzesz wprawy, drylowanie tym prostym, domowym sposobem stanie się szybkie i proste. Nie wbijaj jednak spinacza zbyt szybko i mocno, aby sok zanadto nie pryskał, gdyż ma silne właściwości plamiące i trudno go wywabić z zaplamionych tkanin. Pozostaje kwestia tego, co zrobić z pestkami, ale i na to znajdzie się sposób inny, niż wyrzucenie ich. Z pestek np. wiśni można samodzielnie wykonać domowy termofor. Wystarczy wrzucić pestki do płóciennego, szczelnego woreczka z wytrzymałego, naturalnego materiału. Kiedy będziecie potrzebować zimą odrobiny ciepła, aby ograć dłonie albo stopy, takie pestki podgrzejecie np. w piekarniku. Trzymają ciepło naprawdę długo i są naturalne!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja