Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Łatwy w przygotowaniu i pyszny

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest propozycją, która nigdy nie wychodzi z mody. W odróżnieniu od klasycznego sernika pieczonego, ten na zimno jest bardzo delikatny w smaku, kremowy i lekki. Galaretka z owocami przełamuje jego słodycz i ożywia smak.

Sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno na serkach homogenizowanych
oprac. Karolina Rozmus

Na spód:

  • duże opakowanie okrągłych biszkoptów

Składniki

Masa serowa:

Galaretka z owocami:

  • 300 g świeżych lub rozmrożonych i osączonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe rozpuszczone w 700 ml wody

Przepis na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

  • W tortownicy poukładać obok siebie biszkopty.
  • Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie przelać do rondelka, gdy lekko napęcznieje. Podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.
  • W tym czasie ubić kremówkę na sztywno wraz z cukrem.
  • Dodać serek homogenizowany w kilku turach, nie przerywając miksowania.
  • Dodać wystudzoną żelatynę rozrobioną w kilku łyżkach masy serowej.
  • Wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
  • Wyłożyć masę serową na biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
  • Po tym czasie przygotować galaretkę.
  • Na stężałym serniku ułożyć wiśnie. Na owoce ostrożnie wylać ostudzoną galaretkę.
  • Formę nakryć folią aluminiową i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości