Ciasto z wiśniami
Bardzo proste i smaczne ciasto z wiśniami. Poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier do jednej miski.
- Dodajemy masło, jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
- 1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki.
- Pozostałym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 28 cm.
- Wydrylowane wiśnie i osączone mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Wykładamy na tortownicę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na owoce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl