Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką

Przepis na placki ziemniaczane zna niemal każda gospodyni, ale to wcale nie oznacza, że nie ma miejsca na jego udoskonalenie. Długo szukałam idealnego sposobu, aż w końcu dodałam do masy jeden składnik, a efekt przeszedł moje oczekiwania.

Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórkąSą pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Dodatków do masy na placki ziemniaczane jest naprawdę wiele, ale nie wszystkie nadają im taki charakter, jakiego oczekiwałam. Osobiście najbardziej lubię, gdy są puszyste, a równocześnie mają chrupiącą skórkę — próbowałam różnych sposobów, ale efekt wciąż nie był satysfakcjonujący, a placki nie wychodziły wystarczająco delikatne. Dopiero gdy sięgnęłam po najprostszy produkt, który mam na co dzień w kuchni, wyszły idealnie i dokładnie takie jakie chciałam.

Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy

Placki ziemniaczane z drożdżami

Drożdże najczęściej dodajemy do ciast, aby osiągnąć efekt puszystości i sprawić, że masa odpowiednio wyrośnie – dokładnie tak samo działają w tym przepisie. Po połączeniu składników na rozczyn, a następnie dodaniu go do masy ziemniaczanej, otrzymujemy placki o lekkiej, miękkiej strukturze, które po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne i wilgotne. Dzięki fermentacji drożdżowej smak staje się pełniejszy, a konsystencja mniej zbita niż w klasycznych plackach ziemniaczanych.

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Składniki na masę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Do miski dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut pod ściereczką.
  2. W tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody, przełóż do dużej miski.
  3. Obierz cebulę, bardzo drobno posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj całość do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wszystko dokładnie połącz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby ciasto lekko podrosło.
  5. Po tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej łyżką. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości