Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką

Przepis na placki ziemniaczane zna niemal każda gospodyni, ale to wcale nie oznacza, że nie ma miejsca na jego udoskonalenie. Długo szukałam idealnego sposobu, aż w końcu dodałam do masy jeden składnik, a efekt przeszedł moje oczekiwania.

Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórkąSą pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Dodatków do masy na placki ziemniaczane jest naprawdę wiele, ale nie wszystkie nadają im taki charakter, jakiego oczekiwałam. Osobiście najbardziej lubię, gdy są puszyste, a równocześnie mają chrupiącą skórkę — próbowałam różnych sposobów, ale efekt wciąż nie był satysfakcjonujący, a placki nie wychodziły wystarczająco delikatne. Dopiero gdy sięgnęłam po najprostszy produkt, który mam na co dzień w kuchni, wyszły idealnie i dokładnie takie jakie chciałam.

Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy

Placki ziemniaczane z drożdżami

Drożdże najczęściej dodajemy do ciast, aby osiągnąć efekt puszystości i sprawić, że masa odpowiednio wyrośnie – dokładnie tak samo działają w tym przepisie. Po połączeniu składników na rozczyn, a następnie dodaniu go do masy ziemniaczanej, otrzymujemy placki o lekkiej, miękkiej strukturze, które po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne i wilgotne. Dzięki fermentacji drożdżowej smak staje się pełniejszy, a konsystencja mniej zbita niż w klasycznych plackach ziemniaczanych.

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Składniki na masę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Do miski dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut pod ściereczką.
  2. W tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody, przełóż do dużej miski.
  3. Obierz cebulę, bardzo drobno posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj całość do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wszystko dokładnie połącz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby ciasto lekko podrosło.
  5. Po tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej łyżką. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza