Zebra z wiśniami. Klasyczny przepis w nowej odsłonie
Zebra to jedna z klasycznych ciast. Autorka bloga "Kulinarna chwila" ma jednak nieco inny przepis. Swoim pomysłem podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem. Dodajemy do masy jajecznej, ciągle miksujemy.
Przepis
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej ½ szk. mąki pszennej. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką - na przemian raz białą masę, raz czarną, utykamy wiśnie. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl