To najlepsza kapusta do gołąbków. Świetnie trzyma farsz i wygląda bajecznie

Szukasz sposobu na klasyczne danie w nowej, efektownej odsłonie? Gołąbki z czerwonej kapusty to hit w mojej kuchni – piękne, soczyste, a przy tym łatwe do przygotowania. Dzięki elastycznym liściom farsz trzyma się idealnie, a naturalny, purpurowy kolor wprowadza radosny akcent na talerzu.

Jaka kapusta do gołąbków będzie najlepsza?Jaka kapusta do gołąbków będzie najlepsza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk
Karol Wiak

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z białej kapusty. Jednak odkąd odkryłem wariant z czerwoną kapustą, nie wracam do klasyki. Liście są sprężyste, mocne i idealnie trzymają farsz, a intensywny kolor sprawia, że danie wygląda naprawdę wyjątkowo.

Jaka kapusta do gołąbków?

W tradycyjnej kuchni polskiej najczęściej wykorzystuje się białą kapustę do gołąbków, ale od jakiegoś czasu odkryłem, że gołąbki z czerwonej kapusty to prawdziwy game-changer w kuchni. Czerwona kapusta jest nie tylko piękna wizualnie – jej głęboki, purpurowy kolor sprawia, że danie wygląda bajecznie na stole – ale też praktyczna w użyciu. Liście są bardziej elastyczne i wytrzymałe, dzięki czemu farsz trzyma się w środku i nie wylewa się podczas gotowania. To ogromna różnica w porównaniu do białej kapusty, której cienkie liście czasem pękają przy zwijaniu.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Jeżeli robisz gołąbki sezonowo, wiesz, jak ważna jest tekstura liści. Wybieraj główki, które są jędrne, ciężkie i zwarte – takie liście najlepiej utrzymają farsz. Czerwona kapusta sprawdza się też, gdy gotujesz danie wcześniej i planujesz je odgrzewać – liście zachowują formę i smak, nawet po kilku godzinach w sosie.

Dodatkowy bonus – zdrowie na talerzu. Liście czerwonej kapusty są pełne antyoksydantów, które wspierają serce i naczynia krwionośne, a piękny kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom roślinnym – antocyjanom. W mojej kuchni czerwona kapusta leży czasem w spiżarni kilka tygodni i przerabiam ją na różne sposoby - część kiszę, część robię w surówkach, a część – najczęściej – w formie gołąbków. Takie podejście pozwala mi wykorzystać każdy liść w pełni i zawsze mieć pewność, że farsz zostanie dokładnie tam, gdzie powinien.

Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka (opcjonalnie),
  • 200 g gruboziarnistego, skrobiowego ryżu,
  • 1 główka czerwonej kapusty.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na pół-sypko, następnie wystudź i połącz z mięsem mielonym. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę na łyżce oleju, dodaj sprasowany czosnek i przyprawy – sól, pieprz, majeranek. Jeżeli farsz wydaje się zbyt luźny, dodaj jajka i dokładnie wyrabiaj. Osobiście lubię farsz, który jest lekko wilgotny – wtedy gołąbki po ugotowaniu nie będą suche.
  2. Blanszuj liście czerwonej kapusty. Główkę kapusty pozbaw głąba i włóż do osolonej wrzącej wody na około 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Grube nerwy liści delikatnie rozbij tłuczkiem – dzięki temu zawijanie farszu jest dużo łatwiejsze, a liście pozostają całe podczas gotowania.
  3. Na środek liścia nałóż porcję farszu, złóż boki i roluj ciasno, aby farsz nie wypadał. Gotowe gołąbki ułóż w garnku i zalej ulubionym sosem pomidorowym. Gotuj około 20 minut, aż liście czerwonej kapusty zmiękną, a smaki dobrze się przegryzą. W moim doświadczeniu, właśnie czerwone liście najlepiej trzymają formę i tworzą efektowne, soczyste zawijańce.
  4. Gołąbki z czerwonej kapusty najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, ale również po lekkim odgrzaniu kolejnego dnia – kolor i smak pozostają intensywne, a farsz zachowuje wilgotność.

To wersja, która zawsze robi wrażenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇