To najlepsza kapusta do gołąbków. Świetnie trzyma farsz i wygląda bajecznie

Szukasz sposobu na klasyczne danie w nowej, efektownej odsłonie? Gołąbki z czerwonej kapusty to hit w mojej kuchni – piękne, soczyste, a przy tym łatwe do przygotowania. Dzięki elastycznym liściom farsz trzyma się idealnie, a naturalny, purpurowy kolor wprowadza radosny akcent na talerzu.

Jaka kapusta do gołąbków będzie najlepsza?Jaka kapusta do gołąbków będzie najlepsza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk
Karol Wiak

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z białej kapusty. Jednak odkąd odkryłem wariant z czerwoną kapustą, nie wracam do klasyki. Liście są sprężyste, mocne i idealnie trzymają farsz, a intensywny kolor sprawia, że danie wygląda naprawdę wyjątkowo.

Jaka kapusta do gołąbków?

W tradycyjnej kuchni polskiej najczęściej wykorzystuje się białą kapustę do gołąbków, ale od jakiegoś czasu odkryłem, że gołąbki z czerwonej kapusty to prawdziwy game-changer w kuchni. Czerwona kapusta jest nie tylko piękna wizualnie – jej głęboki, purpurowy kolor sprawia, że danie wygląda bajecznie na stole – ale też praktyczna w użyciu. Liście są bardziej elastyczne i wytrzymałe, dzięki czemu farsz trzyma się w środku i nie wylewa się podczas gotowania. To ogromna różnica w porównaniu do białej kapusty, której cienkie liście czasem pękają przy zwijaniu.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Jeżeli robisz gołąbki sezonowo, wiesz, jak ważna jest tekstura liści. Wybieraj główki, które są jędrne, ciężkie i zwarte – takie liście najlepiej utrzymają farsz. Czerwona kapusta sprawdza się też, gdy gotujesz danie wcześniej i planujesz je odgrzewać – liście zachowują formę i smak, nawet po kilku godzinach w sosie.

Dodatkowy bonus – zdrowie na talerzu. Liście czerwonej kapusty są pełne antyoksydantów, które wspierają serce i naczynia krwionośne, a piękny kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom roślinnym – antocyjanom. W mojej kuchni czerwona kapusta leży czasem w spiżarni kilka tygodni i przerabiam ją na różne sposoby - część kiszę, część robię w surówkach, a część – najczęściej – w formie gołąbków. Takie podejście pozwala mi wykorzystać każdy liść w pełni i zawsze mieć pewność, że farsz zostanie dokładnie tam, gdzie powinien.

Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka (opcjonalnie),
  • 200 g gruboziarnistego, skrobiowego ryżu,
  • 1 główka czerwonej kapusty.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na pół-sypko, następnie wystudź i połącz z mięsem mielonym. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę na łyżce oleju, dodaj sprasowany czosnek i przyprawy – sól, pieprz, majeranek. Jeżeli farsz wydaje się zbyt luźny, dodaj jajka i dokładnie wyrabiaj. Osobiście lubię farsz, który jest lekko wilgotny – wtedy gołąbki po ugotowaniu nie będą suche.
  2. Blanszuj liście czerwonej kapusty. Główkę kapusty pozbaw głąba i włóż do osolonej wrzącej wody na około 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Grube nerwy liści delikatnie rozbij tłuczkiem – dzięki temu zawijanie farszu jest dużo łatwiejsze, a liście pozostają całe podczas gotowania.
  3. Na środek liścia nałóż porcję farszu, złóż boki i roluj ciasno, aby farsz nie wypadał. Gotowe gołąbki ułóż w garnku i zalej ulubionym sosem pomidorowym. Gotuj około 20 minut, aż liście czerwonej kapusty zmiękną, a smaki dobrze się przegryzą. W moim doświadczeniu, właśnie czerwone liście najlepiej trzymają formę i tworzą efektowne, soczyste zawijańce.
  4. Gołąbki z czerwonej kapusty najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, ale również po lekkim odgrzaniu kolejnego dnia – kolor i smak pozostają intensywne, a farsz zachowuje wilgotność.

To wersja, która zawsze robi wrażenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki