Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana

Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Na deser proponuje krakowski kołacz z twarogiem i wiśniami.

Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietanaKołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na ciasto: *

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 2 ziemniaki gotowane
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 350 g twarogu białego niemielonego
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 120 g wiśni mrożonych
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przepis

  • Przygotowanie kołacza rozpoczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, 3–4 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, lekko podgrzanego mleka i cukru wanilinowego.
  • Mąka to budulec, cukier pobudza drożdże do rośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z jajkiem i pozostałym cukrem oraz solą.
  • Jako że pracujemy z mąką, sól jest obowiązkowa, a dodajemy ją dopiero na tym etapie, bo wcześniej popsułaby drożdże, wręcz je niszcząc.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, co może być zaskoczeniem, ale to właśnie ugotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę sprawi, że kołacz na ognisku nie będzie suchym, lecz wilgotnym i puszystym plackiem.
  • Z pozostałej mąki i roztopionego masła wyrabiamy ciasto, wkładając w to wszystkie swoje siły. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania słodkiego wkładu do kołacza.
  • Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym oraz śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy rodzynki. Jeśli są bardzo suche, wcześniej je moczymy, najlepiej w soku pomarańczowym.
  • Wiśnie rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Powstały farsz – słodki środek – wykładamy na wyrośnięte rozwałkowane ciasto, okrągłe jak klasyczna pizza we Włoszech i klasyczny kołacz w Krakowie.
  • Smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i wstawiamy na blaszce do pieczenia.
  • Na ognisku warto wszystko przykryć większym naczyniem, np. miednicą metalową albo folią aluminiową, błyszczącą stroną do kołacza.
  • Kiedy ciasto podrośnie, upiecze się, a ser nabierze koloru złotego, wierzch posypujemy soczystymi owocami wiśni. Sok wypływający z zimnych wiśni leżących na gorącym serze będzie go barwić w odcieniach różu. To make-up tego pysznego ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce