Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana

Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Na deser proponuje krakowski kołacz z twarogiem i wiśniami.

Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietanaKołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na ciasto: *

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 2 ziemniaki gotowane
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 350 g twarogu białego niemielonego
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 120 g wiśni mrożonych
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przepis

  • Przygotowanie kołacza rozpoczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, 3–4 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, lekko podgrzanego mleka i cukru wanilinowego.
  • Mąka to budulec, cukier pobudza drożdże do rośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z jajkiem i pozostałym cukrem oraz solą.
  • Jako że pracujemy z mąką, sól jest obowiązkowa, a dodajemy ją dopiero na tym etapie, bo wcześniej popsułaby drożdże, wręcz je niszcząc.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, co może być zaskoczeniem, ale to właśnie ugotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę sprawi, że kołacz na ognisku nie będzie suchym, lecz wilgotnym i puszystym plackiem.
  • Z pozostałej mąki i roztopionego masła wyrabiamy ciasto, wkładając w to wszystkie swoje siły. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania słodkiego wkładu do kołacza.
  • Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym oraz śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy rodzynki. Jeśli są bardzo suche, wcześniej je moczymy, najlepiej w soku pomarańczowym.
  • Wiśnie rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Powstały farsz – słodki środek – wykładamy na wyrośnięte rozwałkowane ciasto, okrągłe jak klasyczna pizza we Włoszech i klasyczny kołacz w Krakowie.
  • Smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i wstawiamy na blaszce do pieczenia.
  • Na ognisku warto wszystko przykryć większym naczyniem, np. miednicą metalową albo folią aluminiową, błyszczącą stroną do kołacza.
  • Kiedy ciasto podrośnie, upiecze się, a ser nabierze koloru złotego, wierzch posypujemy soczystymi owocami wiśni. Sok wypływający z zimnych wiśni leżących na gorącym serze będzie go barwić w odcieniach różu. To make-up tego pysznego ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał