Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Tak pyszne, że aż trudno mu się oprzeć.

Ciasto drożdżowe z wiśniamiCiasto drożdżowe z wiśniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • ok. 600 g wydrylowanych wiśni

Przepis

  • Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko) i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
  • Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
  • Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości