Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Tak pyszne, że aż trudno mu się oprzeć.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
- ok. 600 g wydrylowanych wiśni
Przepis
- Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko) i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
- Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
- Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.
- Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl