Piwne talarki

Krakersy to jedne z przekąsek, których nie może zabraknąć na domowej imprezie lub przyjęciu w ogrodzie. Jednak zamiast ich kupować, dużo zdrowiej będzie przygotować je własnoręcznie. Dzięki temu mamy pewność, co się w nich znajduje. Prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Wychodzą kruchutkie, aromatyczne, w piekarniku fajnie puchną, tak jak chlebki pita. Są wyjątkowo uzależniające i najlepiej smakują z kuflem zimnego piwa.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Składniki:

100 g mąki
50 g masła
trochę ciemnego piwa
spora szczypta soli
mielony kminek

Z podanych składników (prócz kminku) zagnieść ciasto, dodając tyle piwa, by uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję. Ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki, a następnie cienko rozwałkować (ok. 2 mm) i powycinać małe krakersy (ja wycinałam kieliszkiem od wódki). Krakersy poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je piwem, posypać kminkiem, docisnąć przyprawę palcami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec aż "spuchną" i się zrumienią, ok. 10 minut.

Zobacz również: Domowe, zdrowe hot dogi* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Cebularze - lubelski przysmak

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności