Będzie pysznie
Każda pani ma swój przepis na naleśniki. Najważniejsze jest smaczne ciasto – delikatne, cienkie, elastyczne i miękkie. Jak przyrządzić idealne naleśniki i co do nich dodać, by zachwyciły wszystkich domowników? Zapraszamy do naszej galerii.
Przepis na naleśniki idealne
Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.
Kawa
Smak ciasta naleśnikowego możesz podkręcić, dodając do niego filiżankę espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. To pyszna propozycja nie tylko dla kawoszy. Czym nadziać kawowe naleśniki? Proponujemy waniliowy twarożek i odrobinę malinowej konfitury. Dobrze będzie się również komponować krem czekoladowy i świeży banan, a także ulubione owoce i bita śmietana. Palce lizać!
Szpinak
Świeży szpinak nada naleśnikom piękną barwę. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki z dodatkiem dwóch garści szpinaku baby. Zielone naleśniki będą smakowały zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. W wersji dla łasuchów użyj kremowego serka z dodatkiem cukru waniliowego i syropu klonowego. Do tego nasiona granatu. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, przygotuj farsz z paprykowego hummusu lub twarożku z ziołami.
Kakao
Czekoladowe naleśniki? Czemu nie. Pięknie się prezentują i doskonale smakują. Wystarczy do tradycyjnego ciasta dodać 2 łyżki prawdziwego kakao i cukier waniliowy. Naleśniki kakaowe najlepiej komponują się z nadzieniem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do tego sezonowe owoce – maliny, truskawki czy borówki. Takie danie zachwyci każdego niejadka.
Piwo
Piwne naleśniki doskonale smakują z wytrawnym farszem – grillowanymi warzywami, kurczakiem, mięsem mielonym czy szpinakiem i serem feta. Jak je przygotować? Wystarczą 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody i 1 szklanka jasnego piwa. Do tego mąka, 2 jajka, odrobina soli i cukru. Mokre składniki miksujemy i partiami dodajemy mąkę, by uzyskać konsystencję śmietany kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na klarowanym maśle i podajemy z ulubionym nadzieniem. Można je również zapiec z żółtym serem.