Piwo do picia i warzenia. Kulinarne inspiracje

O tym, że piwo posiada wiele właściwości wpływających pozytywnie na nastrój i zdrowie, wiadomo nie od dziś. Wypijane w niewielkich ilościach nie szkodzi, a wręcz pomaga. Uznawane jet np. za naturalny izotonik - jego ciśnienie osmotyczne jest takie samo jak ciśnienie osmotyczne krwi, zawiera witaminy (szczególnie te z grupy B) oraz ważne mikroelementy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Piwo znakomicie się sprawdza także w kuchni, podkreślając i wzbogacając smak wielu potraw. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkości. Przekonajcie się sami:

Piwne ciasto czekoladowe z wiśniami

Na podłużną foremkę o długości ok. 25 cm
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka piwa Czarny kot wiśnia z czekoladą
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • Masło do wysmarowania foremki
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać w jednej misce suche składniki a w drugiej w mokre. Połączyć wszystko wlewając płyny do miski z mąką. Na koniec wmieszać rozpuszczoną czekoladę oraz wiśnie. Piec w piekarniku (grzanie góra-dół) nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone, jeśli patyczek nadal będzie mokry, zostawić tylko grzanie od dołu i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Imbirowa kaczka z jabłkiem i żurawiną (1 porcja)

Składniki:

  • 1 kacze udo
  • 1/2 jabłka
  • 3 łyżki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki piwa imbirowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ziemniak

Przygotowanie: udo umyć, osuszyć przyprawić solą i pieprzem oraz wetrzeć w skórkę tarty imbir. Odstawić na 20 min. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć udo i szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i ponacinać nożem. Po 50 minutach wyjąć kaczkę z piekarnika, zdjąć folię, zlać tłuszcz, obok uda ułożyć jabłko, posypać żurawiną i całość polać piwem. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika już bez przykrycia. Piec ok. 20 minut aż udko ładnie się zarumieni. W tym czasie na wytopionym kaczym tłuszczy usmażyć ziemniaka pokrojonego w kostkę lub półtalarki. Danie na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości