Piwo do picia i warzenia. Kulinarne inspiracje
O tym, że piwo posiada wiele właściwości wpływających pozytywnie na nastrój i zdrowie, wiadomo nie od dziś. Wypijane w niewielkich ilościach nie szkodzi, a wręcz pomaga. Uznawane jet np. za naturalny izotonik - jego ciśnienie osmotyczne jest takie samo jak ciśnienie osmotyczne krwi, zawiera witaminy (szczególnie te z grupy B) oraz ważne mikroelementy.
Piwo znakomicie się sprawdza także w kuchni, podkreślając i wzbogacając smak wielu potraw. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkości. Przekonajcie się sami:
Piwne ciasto czekoladowe z wiśniami
Na podłużną foremkę o długości ok. 25 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Szczypta soli
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka piwa Czarny kot wiśnia z czekoladą
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- Masło do wysmarowania foremki
- Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać w jednej misce suche składniki a w drugiej w mokre. Połączyć wszystko wlewając płyny do miski z mąką. Na koniec wmieszać rozpuszczoną czekoladę oraz wiśnie. Piec w piekarniku (grzanie góra-dół) nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone, jeśli patyczek nadal będzie mokry, zostawić tylko grzanie od dołu i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Imbirowa kaczka z jabłkiem i żurawiną (1 porcja)
Składniki:
- 1 kacze udo
- 1/2 jabłka
- 3 łyżki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1/3 szklanki piwa imbirowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ziemniak
Przygotowanie: udo umyć, osuszyć przyprawić solą i pieprzem oraz wetrzeć w skórkę tarty imbir. Odstawić na 20 min. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć udo i szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i ponacinać nożem. Po 50 minutach wyjąć kaczkę z piekarnika, zdjąć folię, zlać tłuszcz, obok uda ułożyć jabłko, posypać żurawiną i całość polać piwem. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika już bez przykrycia. Piec ok. 20 minut aż udko ładnie się zarumieni. W tym czasie na wytopionym kaczym tłuszczy usmażyć ziemniaka pokrojonego w kostkę lub półtalarki. Danie na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl