Wlałam szklankę do gulaszu. Mąż z zadowolenia aż zamlaskał

Od kiedy w moim domu zagościł przepis na ten gulasz, wszystkie inne odeszły w zapomnienie. Dodatek ciemnego napoju sprawia, że mięso jest kruche i delikatne jak nigdy wcześniej.

Gulasz w ciemnym sosieGulasz w ciemnym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ten gulasz to danie, które doskonale znają Bawarczycy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprosić je do naszych polskich domów. Delikatne mięso duszone w ciemnym sosie zachwyca smakiem. Jak na niemieckie danie przystało, do sosu dodawane jest ciemne piwo, które wprowadza ciekawą nutę karmelu wymieszanego z goryczką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mazurek z kremem z dziecięcego śniadanka. Smakuje obłędnie i jest banalny do zrobienia

Obiad na specjalne okazje

Gulasz na ciemnym piwie to danie, które oczaruje gości. Rozpływające się w ustach mięso świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania i obiady z teściową, którą niewiele przepisów może już zaskoczyć. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, dzięki czemu smakiem gulaszu możesz delektować się jeszcze następnego dnia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by niemiecki gulasz piwny przygotować na zwykły, codzienny obiad — okazja do rozpieszczenia kubków smakowych zawsze się znajdzie.

Niemiecki gulasz piwny

Aby uzyskać idealnie miękkie mięso, warto poświęcić trochę czasu na jego gotowanie. Godzina powolnego duszenia w sosie sprawia, że mięso staje się niezwykle delikatne. Zapach unoszący się w kuchni przyciąga wszystkich domowników, zwiększając apetyt i oczekiwanie na posiłek.

Łata wołowa nadaje się na gulasz
Łata wołowa nadaje się na gulasz © Adobe Stock

Gulasz możesz modyfikować według własnych upodobań. Dodanie startej marchewki lub papryki wzbogaci smak potrawy. Zamiast wieprzowiny można użyć wołowiny, a proporcje bulionu i ciemnego piwa dostosować do własnych preferencji. Jeśli na koniec duszenia sos wyjdzie za rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki rozprowadzonej wcześniej w bulionie lub wodzie.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej,
  • 2-3 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1-2 łyżeczki musztardy bawarskiej lub stołowej,
  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 500 ml bulionu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w średniej wielkości kostkę i posyp solą raz pieprzem.
  2. W garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż na talerz.
  3. Na patelni po mięsie podsmaż posiekaną cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Posyp cebulę mąką i dokładnie wymieszaj. Smaż przez około minutę, ciągle mieszając.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, kminek oraz majeranek. Smaż przez kolejną minutę.
  7. Wlej ciemne piwo, mieszając i zdrapując z dna garnka wszystkie przypieczone resztki.
  8. Dodaj musztardę, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wlej bulion i zagotuj.
  9. Dorzuć obsmażone mięso do sosu (powinno całkowicie się w nim zanurzyć). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej bulionu lub wody.
  10. Przykryj garnek i duś na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i rozpływające się w ustach. Od czasu do czasu zamieszaj, aby gulasz się nie przypalił. W razie potrzeby dolej bulion.
  11. Pod koniec duszenia wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem.

Podawaj gulasz z dodatkiem natki pietruszki. Dorzuć ziemniaki, kopytka, kaszę lub knedle oraz ulubioną surówkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja