Wlałam szklankę do gulaszu. Mąż z zadowolenia aż zamlaskał
Od kiedy w moim domu zagościł przepis na ten gulasz, wszystkie inne odeszły w zapomnienie. Dodatek ciemnego napoju sprawia, że mięso jest kruche i delikatne jak nigdy wcześniej.
Ten gulasz to danie, które doskonale znają Bawarczycy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprosić je do naszych polskich domów. Delikatne mięso duszone w ciemnym sosie zachwyca smakiem. Jak na niemieckie danie przystało, do sosu dodawane jest ciemne piwo, które wprowadza ciekawą nutę karmelu wymieszanego z goryczką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mazurek z kremem z dziecięcego śniadanka. Smakuje obłędnie i jest banalny do zrobienia
Obiad na specjalne okazje
Gulasz na ciemnym piwie to danie, które oczaruje gości. Rozpływające się w ustach mięso świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania i obiady z teściową, którą niewiele przepisów może już zaskoczyć. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, dzięki czemu smakiem gulaszu możesz delektować się jeszcze następnego dnia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by niemiecki gulasz piwny przygotować na zwykły, codzienny obiad — okazja do rozpieszczenia kubków smakowych zawsze się znajdzie.
Niemiecki gulasz piwny
Aby uzyskać idealnie miękkie mięso, warto poświęcić trochę czasu na jego gotowanie. Godzina powolnego duszenia w sosie sprawia, że mięso staje się niezwykle delikatne. Zapach unoszący się w kuchni przyciąga wszystkich domowników, zwiększając apetyt i oczekiwanie na posiłek.
Gulasz możesz modyfikować według własnych upodobań. Dodanie startej marchewki lub papryki wzbogaci smak potrawy. Zamiast wieprzowiny można użyć wołowiny, a proporcje bulionu i ciemnego piwa dostosować do własnych preferencji. Jeśli na koniec duszenia sos wyjdzie za rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki rozprowadzonej wcześniej w bulionie lub wodzie.
Składniki:
- 1 kg wołowiny gulaszowej,
- 2-3 duże cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1-2 łyżeczki musztardy bawarskiej lub stołowej,
- 500 ml ciemnego piwa,
- 500 ml bulionu,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokrój w średniej wielkości kostkę i posyp solą raz pieprzem.
- W garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż na talerz.
- Na patelni po mięsie podsmaż posiekaną cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Posyp cebulę mąką i dokładnie wymieszaj. Smaż przez około minutę, ciągle mieszając.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, kminek oraz majeranek. Smaż przez kolejną minutę.
- Wlej ciemne piwo, mieszając i zdrapując z dna garnka wszystkie przypieczone resztki.
- Dodaj musztardę, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wlej bulion i zagotuj.
- Dorzuć obsmażone mięso do sosu (powinno całkowicie się w nim zanurzyć). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej bulionu lub wody.
- Przykryj garnek i duś na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i rozpływające się w ustach. Od czasu do czasu zamieszaj, aby gulasz się nie przypalił. W razie potrzeby dolej bulion.
- Pod koniec duszenia wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gulasz z dodatkiem natki pietruszki. Dorzuć ziemniaki, kopytka, kaszę lub knedle oraz ulubioną surówkę. Smacznego!