5 rodzajów piw, które coraz bardziej nam smakują
Na pytanie "jakie piwo piją Polacy" można by odpowiedzieć właściwie jednym słowem: lagery. Rozwińmy jednak ten temat i sprawdźmy, co jeszcze przeważa wśród najczęściej wybieranych piw w Polsce. A także – czym te rodzaje piw się charakteryzują.
Jasne pełne, czyli piwny król
To, co wśród ortodoksyjnych piwowarów i miłośników piwa znane bywa pod hasłem "nuda", wśród przeciętnego Polaka pozostaje bezsprzecznie i nieodmiennie największym hitem. Polacy na potęgę piją przede wszystkim lagery. Czy to źle świadczy o naszym smaku? Skądże – po pierwsze lager jest najpopularniejszym rodzajem piwa dolnej fermentacji na całym świecie, nie tylko nad Wisłą (mówimy tu o węższym znaczeniu słowa "lager", oznaczającym jeden z rodzajów piwa dolnej fermentacji, zwany też eurolagerem, international lagerem, jasnym lagerem).
Po drugie zaś, piwo to ma wiele zalet – czysty skład oraz mniejsza goryczka (w porównaniu chociażby z ale) sprawiają, że lagery są bardziej uniwersalne i przystępne. Dzięki niskiej lub średniej zawartości alkoholu wydają się lekkie, przynoszą przyjemne orzeźwienie oraz doskonale gaszą pragnienie. To po prostu rodzaj piwa dobry dla każdego, nic dziwnego więc, że jest tak popularny.
Piwa smakowe i radlery już nie tylko dla kobiet
O ile tradycyjne jasne pełne bezsprzecznie rządzi wśród mężczyzn, o tyle kobiety chętnie sięgają po piwo o jeszcze mniej wyczuwalnej goryczce, czyli smakowe. Jeszcze niedawno prawdziwy polski macho nie sięgnąłby publicznie po piwo owocowe czy miodowe, bo byłby to nie lada obciach – w końcu to "piwo dla kobiet”. Obecnie jednak znacząco się to zmienia. Smakowe piwa zyskują popularność nie tylko wśród płci żeńskiej, ale i u przedstawicieli młodego pokolenia (18-24 lata) obojga płci, którzy chętnie rezygnują z goryczki na rzecz interesujących, owocowych, często słodkich aromatów.
Co jeszcze pociąga nas w smakowych piwach? Są bardzo różnorodne – poza owocowymi klasykami możemy czasem natrafić na bardziej oryginalne smaki (np. mirabelkowe albo o smaku mojito). Są pewnego rodzaju zamiennikiem popularnych, słodkich napojów gazowanych – tyle że o daleko ciekawszym smaku.
W grupie piw smakowych znajdują się również radlery. To połączenie jasnego piwa z niealkoholowym napojem (najczęściej lemoniadą), zwykle w proporcjach 60 proc. piwa i 40 proc. napoju. Radler to napój niskoalkoholowy, świetnie nadający się do gaszenia pragnienia podczas upałów, gdy warto uważać z przyjmowaniem procentów. Dzięki lemoniadzie piwna goryczka jest znacząco zredukowana, dlatego ten napój jest tak popularny – ma uniwersalny, delikatny, przyjemny smak i kojarzy się z wakacyjnym relaksem.
Polacy pokochali piwa niepasteryzowane
Kolejnym z zyskujących popularność piw w Polsce są piwa niepasteryzowane. Pasteryzacja znacząco wydłuża przydatność napoju do spożycia, dzieje się to jednak pewnym kosztem – pasteryzowane piwo staje się klarowne, ale często ubożeje też jego smak i zmniejszają się wartości odżywcze. Niepasteryzowane piwa kojarzymy jako te zdrowsze (zawierające więcej witamin i minerałów) i o lepszym, pełniejszym smaku. Nie zalegują też na półkach sklepowych – ich okres przydatności do spożycia jest bowiem znacznie krótszy od pasteryzowanych.
Piwa pszeniczne – doceniliśmy w końcu bogate, złożone aromaty
Naszą listę piw zyskujących popularność wśród Polaków zamykają piwa pszeniczne. Rosnące upodobanie do nich wynika prawdopodobnie z coraz większej ciekawości piwoszy, którzy chętniej sięgają po smaki do niedawna mało popularne na polskim rynku. Świadomość konsumencka szybko wzrasta.
Piwo pszeniczne jest nieco mętne, w smaku zaś kwaskowate. Ma dość łagodny smak o niewielkiej piwnej goryczce. Charakteryzuje się bogatym wachlarzem aromatów, można w nim wyczuć nuty goździkowe, piernikowe, cytrusowe, a nawet bananowe czy chlebowe. Obecność piw pszenicznych w tym zestawieniu to najlepszy dowód na to, że kultura picia piwa w Polsce ma się coraz lepiej i że rośnie zainteresowanie również mniej oczywistymi smakami.
Spożywanie alkoholu szkodzi zdrowiu
WP Kuchnia na: