Dzień piwa czyli gotujemy na chmielowym trunku
Sprawdzone przepisy
Piwo to napój, który znają wszyscy. Rodzajów tego trunku jest bardzo wiele. Na rynku pojawiają się coraz to nowe gatunki warzone zarówno przez duże browary, jak i małe, lokalne, a nawet rodzinne firmy. Smakosze mają więc w czym wybierać. Nie tylko, by ugasić pragnienie.
Piwo od wieków, obecne jest także w kuchni. Lekka goryczka i chmielowy posmak nadawały wielu potrawom dodatkowych wartości, więc chętnie po ten napój sięgano. W polskiej tradycyjnej kuchni znajdziemy wiele potraw z piwem w składzie, a i dziś powstają nowe receptury. Oto pięć naszych propozycji na chmielowe dania, idealnych, by uczcić przypadający 2 sierpnia dzień piwa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa piwna
Piwna zupa, to danie z tradycjami. Dziś nie jest tak popularna jak przed wiekami, z okazji święta chmielowego napoju, warto jednak wrócić do korzeni i poznać jej niezwykły smak. Szczególnie, że jej przygotowanie nie jest skomplikowana. Potrzebne nam będą: kilka plasterków słoniny (najlepiej wędzonej), dwie cebule, litr dobrej jakości piwa, szklanka mleka, masło, pół kostki chudego twarogu, sól i pieprz. Boczek i cebule kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle. Usmażone przekładamy do rondla, odlewając nadmiar tłuszczu. Wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Dolewamy mleko i podgrzewamy zupę, doprawiamy sól i pieprz. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy pokruszony twaróg i podajemy.
Ryba w cieście piwnym
Najbardziej popularne brytyjskie danie uliczne, czyli ryba z frytkami to frykas, który bez problemu możemy przygotować w domu. Wystarczy kilka składników, w tym oczywiście piwo. Najlepszą rybą do smażenia w cieście naleśnikowym jest dorsz, ale równie dobrze może to być mintaj lub morszczuk. Rybę kroimy na filety, usuwamy skórę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Do dużej miski wrzucamy szklankę mąki, dodajemy jajko, pół litra piwa, lekko solimy i miksujemy na gładkie, lejące się ciasto. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Wyjmujemy i odsączamy na ręcznikach kuchennych. Podajemy z frytkami.
Kurczak pieczony na butelce piwa
Jeśli lubimy pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, a nie mamy piekarnika z rusztem, możemy spróbować upiec go na… butelce z piwem. Składniki: dobrze umyty kurczak, mielona papryka, posiekany drobno czosnek, majeranek, sól, olej, butelka dobrego piwa. Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, butelkę piwa otwieramy i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Na butelkę "nabijamy" kurczaka w taki sposób, by szyjka butelki lekko wystawała z tuszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Podajemy z sałatą.
Szynka pieczona z piwem
Piwo jest idealnym składnikiem marynat do mięsa, ale również sosów, które do szynki, łopatki czy schabu idealnie pasują. Do zrobienia pieczonej szynki z piwem potrzebne nam będą: kilogram surowej szynki, pół szklanki brązowego cukru, szklanka soku pomarańczowego, szklanka ciemnego piwa, łyżka octu, łyżka tymianku, szczypta cynamonu, sól do smaku. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Pozostałe składniki podgrzewamy w garnku, schładzamy i tą marynatą zalewamy mięso. Marynujemy kilka godzin w lodówce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim mięso i zalewamy je marynatą. Pieczemy 4-5 godzin w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C. Pod koniec pieczenia możemy zagęścić sos mąką.
Ciasto piwne
Piwo może być także jednym z głównych składników bardzo dobrego ciasta. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: butelka ciemnego piwa, dwie szklanki mąki, dwie szklanki cukru, kilka łyżek gorzkiego kakao, dwa jajka, szklanka kwaśnej śmietany, kostka masła, dwie łyżeczki cukru waniliowego. W garnku podgrzewamy masło z piwem, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Do ostudzonego płynu dodajemy śmietanę, jajka, kakao i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy je do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.