WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Dzień piwa czyli gotujemy na chmielowym trunku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Brent Hofacker

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© Shutterstock.com | Brent Hofacker

Piwo to napój, który znają wszyscy. Rodzajów tego trunku jest bardzo wiele. Na rynku pojawiają się coraz to nowe gatunki warzone zarówno przez duże browary, jak i małe, lokalne, a nawet rodzinne firmy. Smakosze mają więc w czym wybierać. Nie tylko, by ugasić pragnienie.

Piwo od wieków, obecne jest także w kuchni. Lekka goryczka i chmielowy posmak nadawały wielu potrawom dodatkowych wartości, więc chętnie po ten napój sięgano. W polskiej tradycyjnej kuchni znajdziemy wiele potraw z piwem w składzie, a i dziś powstają nowe receptury. Oto pięć naszych propozycji na chmielowe dania, idealnych, by uczcić przypadający 2 sierpnia dzień piwa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa piwna

Obraz
© Shutterstock.com

Piwna zupa, to danie z tradycjami. Dziś nie jest tak popularna jak przed wiekami, z okazji święta chmielowego napoju, warto jednak wrócić do korzeni i poznać jej niezwykły smak. Szczególnie, że jej przygotowanie nie jest skomplikowana. Potrzebne nam będą: kilka plasterków słoniny (najlepiej wędzonej), dwie cebule, litr dobrej jakości piwa, szklanka mleka, masło, pół kostki chudego twarogu, sól i pieprz. Boczek i cebule kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle. Usmażone przekładamy do rondla, odlewając nadmiar tłuszczu. Wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Dolewamy mleko i podgrzewamy zupę, doprawiamy sól i pieprz. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy pokruszony twaróg i podajemy.

/ 6Ryba w cieście piwnym

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularne brytyjskie danie uliczne, czyli ryba z frytkami to frykas, który bez problemu możemy przygotować w domu. Wystarczy kilka składników, w tym oczywiście piwo. Najlepszą rybą do smażenia w cieście naleśnikowym jest dorsz, ale równie dobrze może to być mintaj lub morszczuk. Rybę kroimy na filety, usuwamy skórę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Do dużej miski wrzucamy szklankę mąki, dodajemy jajko, pół litra piwa, lekko solimy i miksujemy na gładkie, lejące się ciasto. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Wyjmujemy i odsączamy na ręcznikach kuchennych. Podajemy z frytkami.

/ 6Kurczak pieczony na butelce piwa

Obraz
© 123RF

Jeśli lubimy pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, a nie mamy piekarnika z rusztem, możemy spróbować upiec go na… butelce z piwem. Składniki: dobrze umyty kurczak, mielona papryka, posiekany drobno czosnek, majeranek, sól, olej, butelka dobrego piwa. Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, butelkę piwa otwieramy i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Na butelkę "nabijamy" kurczaka w taki sposób, by szyjka butelki lekko wystawała z tuszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Podajemy z sałatą.

/ 6Szynka pieczona z piwem

Obraz
© 123RF

Piwo jest idealnym składnikiem marynat do mięsa, ale również sosów, które do szynki, łopatki czy schabu idealnie pasują. Do zrobienia pieczonej szynki z piwem potrzebne nam będą: kilogram surowej szynki, pół szklanki brązowego cukru, szklanka soku pomarańczowego, szklanka ciemnego piwa, łyżka octu, łyżka tymianku, szczypta cynamonu, sól do smaku. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Pozostałe składniki podgrzewamy w garnku, schładzamy i tą marynatą zalewamy mięso. Marynujemy kilka godzin w lodówce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim mięso i zalewamy je marynatą. Pieczemy 4-5 godzin w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C. Pod koniec pieczenia możemy zagęścić sos mąką.

/ 6Ciasto piwne

Obraz
© 123RF

Piwo może być także jednym z głównych składników bardzo dobrego ciasta. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: butelka ciemnego piwa, dwie szklanki mąki, dwie szklanki cukru, kilka łyżek gorzkiego kakao, dwa jajka, szklanka kwaśnej śmietany, kostka masła, dwie łyżeczki cukru waniliowego. W garnku podgrzewamy masło z piwem, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Do ostudzonego płynu dodajemy śmietanę, jajka, kakao i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy je do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad