Trwa ładowanie...

Schabowe z piwem? Zamiast popijać nim obiad, dodajcie je do marynaty

Jeśli tradycyjne schabowe nieco wam zbrzydły koniecznie spróbujcie tych kotletów moczonych w piwie. Mięso przygotowane w takiej marynacie nabiera niesamowitego smaku.

Kotlet schabowyKotlet schabowyŹródło: Inne
d16car6
d16car6

Po rozbiciu kotletów zazwyczaj solimy je i pieprzymy, a następnie od razu panierujemy. Takim schabowym oczywiście niczego nie smakuje. Jeśli wybraliśmy dobre mięso, to kotlety będą miękkie, soczyste i chrupiące. Czasem mamy jednak ochotę na jakąś odmianę.

Jeśli chcielibyście spróbować kotletów w nowym wydaniu – przychodzimy z pomocą. Polecamy zamarynować je w piwie z cebulą i odrobiną soku z cytryny. Piwo i cebula nadadzą kotletom wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. Sok z cytryny to popularny dodatek do marynat. Zmiękcza bowiem białko, dzięki czemu mięso jest miękkie, delikatne i soczyste, nawet jeśli długo je smażymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na schabowe w piwie

Składniki:

  • 250 ml piwa
  • 3 plastry schabu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej lub smalec
  • sól, pieprz

d16car6

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Do miski wlewamy piwo, sok z cytryny, dodajemy cebulę i kotlety. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Do głębokiego talerza wbijamy jajka. Lekko je solimy i roztrzepujemy widelcem.
  4. Kotlety wyciągamy z marynaty, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajko i bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d16car6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16car6
Więcej tematów