Schabowe z piwem? Zamiast popijać nim obiad, dodajcie je do marynaty

Jeśli tradycyjne schabowe nieco wam zbrzydły koniecznie spróbujcie tych kotletów moczonych w piwie. Mięso przygotowane w takiej marynacie nabiera niesamowitego smaku.

Kotlet schabowyKotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Inne

Po rozbiciu kotletów zazwyczaj solimy je i pieprzymy, a następnie od razu panierujemy. Takim schabowym oczywiście niczego nie smakuje. Jeśli wybraliśmy dobre mięso, to kotlety będą miękkie, soczyste i chrupiące. Czasem mamy jednak ochotę na jakąś odmianę.

Jeśli chcielibyście spróbować kotletów w nowym wydaniu – przychodzimy z pomocą. Polecamy zamarynować je w piwie z cebulą i odrobiną soku z cytryny. Piwo i cebula nadadzą kotletom wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. Sok z cytryny to popularny dodatek do marynat. Zmiękcza bowiem białko, dzięki czemu mięso jest miękkie, delikatne i soczyste, nawet jeśli długo je smażymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na schabowe w piwie

Składniki:

  • 250 ml piwa
  • 3 plastry schabu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej lub smalec
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Do miski wlewamy piwo, sok z cytryny, dodajemy cebulę i kotlety. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Do głębokiego talerza wbijamy jajka. Lekko je solimy i roztrzepujemy widelcem.
  4. Kotlety wyciągamy z marynaty, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajko i bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru