Schabowe z piwem? Zamiast popijać nim obiad, dodajcie je do marynaty
Jeśli tradycyjne schabowe nieco wam zbrzydły koniecznie spróbujcie tych kotletów moczonych w piwie. Mięso przygotowane w takiej marynacie nabiera niesamowitego smaku.
Po rozbiciu kotletów zazwyczaj solimy je i pieprzymy, a następnie od razu panierujemy. Takim schabowym oczywiście niczego nie smakuje. Jeśli wybraliśmy dobre mięso, to kotlety będą miękkie, soczyste i chrupiące. Czasem mamy jednak ochotę na jakąś odmianę.
Jeśli chcielibyście spróbować kotletów w nowym wydaniu – przychodzimy z pomocą. Polecamy zamarynować je w piwie z cebulą i odrobiną soku z cytryny. Piwo i cebula nadadzą kotletom wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. Sok z cytryny to popularny dodatek do marynat. Zmiękcza bowiem białko, dzięki czemu mięso jest miękkie, delikatne i soczyste, nawet jeśli długo je smażymy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na roślinne burgery
Przepis na schabowe w piwie
Składniki:
- 250 ml piwa
- 3 plastry schabu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej lub smalec
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Schab rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka.
- Do miski wlewamy piwo, sok z cytryny, dodajemy cebulę i kotlety. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Do głębokiego talerza wbijamy jajka. Lekko je solimy i roztrzepujemy widelcem.
- Kotlety wyciągamy z marynaty, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajko i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony.