Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze
Piwowar Budvaru: Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze Czy wiedzieliście, że lager Budweiser Budvar Original warzony jest według tej samej receptury od ponad 129 lat? To piwo o niezmiennym smaku, które doceniają konsumenci na całym świecie. O tajnikach jego produkcji i znaczeniu wysokiej jakości składników opowiedział nam Adam Broż, główny piwowar browaru Budějovický Budvar.
Piwowar Budějovický Budvar: Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze
Doskonałe piwo zaczyna się od doskonałych składników
Nie da się uwarzyć wysokiej jakości piwa bez najlepszych surowców. "W Czechach mamy szczęście, że możemy korzystać z lokalnych składników, uznawanych za jedne z najlepszych na świecie" – mówi Adam Broż. "Podstawą jest chmiel Žatecký Červeňák, jedna z najbardziej cenionych odmian na świecie. Z kolei słód od ponad wieku pochodzi z regionu Haná na Morawach."
Kluczową rolę odgrywa także woda. "Nasza woda wypływa z głębokości 300 metrów, gdzie przez tysiące lat powoli była naturalnie filtrowana dzięki czemu dziś jest nieskazitelnie czysta" – wyjaśnia Broż. Dzięki temu woda w Budvarze nie wymaga żadnej obróbki chemicznej.
Czwarty składnik to drożdże, które browar hoduje i chroni od 1895 roku, zapewniając piwu niezmienny charakter. Budvar hoduje i chroni swój własny szczep Saccharomyces pastorianus już od 1895 roku, co czyni go pionierem w tej dziedzinie. Choć często pomijane, bez drożdży piwo by nie istniało.
130 lat oryginalnej receptury
Czeskie piwo uchodzi za jedno z najlepszych na świecie – nie tylko dzięki wiekom tradycji, ale przede wszystkim dzięki mistrzostwu piwowarów i niezmiennej recepturze. Budweiser Budvar warzony jest nieprzerwanie według tej samej receptury od niemal 130 lat. To właśnie dzięki harmonii wyselekcjonowanych czeskich składników lager Budweiser Budvar Original oferuje zrównoważony smak, ceniony przez piwoszy na całym świecie.
"Nasze piwa charakteryzują się wysoką pijalnością – czyli tym, jak dobrze i łatwo się je pije. Pijalność to wynik przestrzegania receptur i jakości surowców. A to właśnie oferuje czeskie piwo", mówi Adam Brož, który jako dziesiąty piwowar Budvaru strzeże tradycji dla przyszłych pokoleń.
Budvar powstaje tylko w jednym miejscu na świecie
Każda kropla piwa Budweiser Budvar warzona jest wyłącznie w Czeskich Budziejowicach. Klienci na całym świecie mają więc gwarancję, że smak Budvaru zawsze jest taki sam. Dzięki temu Budějovický Budvar uzyskał chronione oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej "To zobowiązanie do zachowania najwyższej jakości – od doboru surowców, przez proces warzenia, aż po gotowe piwo" – mówi Broż.
To wszystko sprawia, że czeskie piwo cieszy się doskonałą renomą na świecie i coraz częściej wygrywa z międzynarodową konkurencją. Budweiser Budvar zasłużenie stał się najczęściej eksportowanym czeskim lagerem – trafia do ponad 70 krajów.
1/2 litra piwa zawiera 25 gramów czystego alkoholu etylowego. Nawet taka ilość szkodzi zdrowiu kobiet w ciąży i jest niebezpieczna dla kierowców. Sprzedaż alkoholu osobom do lat 18 jest przestępstwem.