18+
Uwaga!
Ta strona zawiera treści przeznaczone
wyłącznie dla osób dorosłych.
Wróć

Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze

Piwowar Budvaru: Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze Czy wiedzieliście, że lager Budweiser Budvar Original warzony jest według tej samej receptury od ponad 129 lat? To piwo o niezmiennym smaku, które doceniają konsumenci na całym świecie. O tajnikach jego produkcji i znaczeniu wysokiej jakości składników opowiedział nam Adam Broż, główny piwowar browaru Budějovický Budvar.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Piwowar Budějovický Budvar: Budweiser Budvar od 129 lat bez zmian w recepturze

© materiały partnera

Doskonałe piwo zaczyna się od doskonałych składników

Nie da się uwarzyć wysokiej jakości piwa bez najlepszych surowców. "W Czechach mamy szczęście, że możemy korzystać z lokalnych składników, uznawanych za jedne z najlepszych na świecie" – mówi Adam Broż. "Podstawą jest chmiel Žatecký Červeňák, jedna z najbardziej cenionych odmian na świecie. Z kolei słód od ponad wieku pochodzi z regionu Haná na Morawach."

Kluczową rolę odgrywa także woda. "Nasza woda wypływa z głębokości 300 metrów, gdzie przez tysiące lat powoli była naturalnie filtrowana dzięki czemu dziś jest nieskazitelnie czysta" – wyjaśnia Broż. Dzięki temu woda w Budvarze nie wymaga żadnej obróbki chemicznej.

© materiały partnera

Czwarty składnik to drożdże, które browar hoduje i chroni od 1895 roku, zapewniając piwu niezmienny charakter. Budvar hoduje i chroni swój własny szczep Saccharomyces pastorianus już od 1895 roku, co czyni go pionierem w tej dziedzinie. Choć często pomijane, bez drożdży piwo by nie istniało.

© materiały partnera

130 lat oryginalnej receptury

Czeskie piwo uchodzi za jedno z najlepszych na świecie – nie tylko dzięki wiekom tradycji, ale przede wszystkim dzięki mistrzostwu piwowarów i niezmiennej recepturze. Budweiser Budvar warzony jest nieprzerwanie według tej samej receptury od niemal 130 lat. To właśnie dzięki harmonii wyselekcjonowanych czeskich składników lager Budweiser Budvar Original oferuje zrównoważony smak, ceniony przez piwoszy na całym świecie.

"Nasze piwa charakteryzują się wysoką pijalnością – czyli tym, jak dobrze i łatwo się je pije. Pijalność to wynik przestrzegania receptur i jakości surowców. A to właśnie oferuje czeskie piwo", mówi Adam Brož, który jako dziesiąty piwowar Budvaru strzeże tradycji dla przyszłych pokoleń.

© materiały partnera

Budvar powstaje tylko w jednym miejscu na świecie

Każda kropla piwa Budweiser Budvar warzona jest wyłącznie w Czeskich Budziejowicach. Klienci na całym świecie mają więc gwarancję, że smak Budvaru zawsze jest taki sam. Dzięki temu Budějovický Budvar uzyskał chronione oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej "To zobowiązanie do zachowania najwyższej jakości – od doboru surowców, przez proces warzenia, aż po gotowe piwo" – mówi Broż.

To wszystko sprawia, że czeskie piwo cieszy się doskonałą renomą na świecie i coraz częściej wygrywa z międzynarodową konkurencją. Budweiser Budvar zasłużenie stał się najczęściej eksportowanym czeskim lagerem – trafia do ponad 70 krajów.

1/2 litra piwa zawiera 25 gramów czystego alkoholu etylowego. Nawet taka ilość szkodzi zdrowiu kobiet w ciąży i jest niebezpieczna dla kierowców. Sprzedaż alkoholu osobom do lat 18 jest przestępstwem.

Materiał sponsorowany przez Budweiser Budvar
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja serwisu kuchnia