8 pomysłów na kulinarne wykorzystanie piwa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Brent Hofacker

/ 9Sprawdzone przepisy

Obraz
© Shutterstock.com | Brent Hofacker

Blisko 100 litrów złocistego napoju wypija rocznie statystyczny Polak. Jednak znacznie rzadziej wykorzystuje piwo podczas przygotowywania potraw. Szkoda, bo to produkt o dużych walorach kulinarnych, sprawdzający się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Golonka w piwie

Obraz
© 123RF

Klasyka. Potrawa uchodząca za tradycyjny polski przysmak, choć tak naprawdę nasi przodkowie nauczyli się jej przyrządzania od sąsiadów zza zachodniej granicy. Niemcy od wieków zajadają się bowiem golonką duszoną w piwie, najlepiej ciemnym. Najpierw należy podsmażyć ją na patelni, aż się zezłoci, a następnie wrzucić do garnka z oczyszczoną włoszczyzną, podsmażoną cebulą, kilkoma ząbkami czosnku, ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Potem zalewamy piwem i dusimy około pół godziny. Później przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem powstałym w czasie duszenia i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 st., dopóki mięso nie stanie się miękkie.

/ 9Piwny sos

Obraz
© 123RF

Chmielowy napój to znakomita baza sosów, które wzbogacą smak potraw, zwłaszcza mięsnych. Dobrze o tym wiedzą Czesi, od pokoleń zajadający się tzw. czarnym sosem, przygotowywanym m.in. z ciemnego piwa, pokruszonych pierników i owoców suszonych, podawanym z piersią kaczki, schabem czy smażonym karpiem. Pysznym dodatkiem do lubianej przez Polaków wątróbki będzie sos z krótko podsmażonych, posiekanych orzechów włoskich, cebuli, czosnku i natki pietruszki, zalanych piwem miodowym, a na koniec doprawionych majerankiem, solą i pieprzem.

/ 9Zupa piwna

Obraz
© 123RF

"Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę / teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę / z gorącego, śmietaną bielonego piwa / w którym gruzłami twaróg posiekany pływa" – pisał w "Panu Tadeuszu" Adam Mickiewicz. Tak zwana piwna polewka była niegdyś bardzo popularną potrawą, dziś jednak rzadko trafia na nasze stoły. Może warto do niej wrócić? Do przygotowania potrzebujemy dwóch litrów jasnego piwa, które podgrzewamy, następnie dodajemy do garnka ćwierć kostki masła, a po jego rozmieszaniu także trzy roztrzepane żółtka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pokruszony twaróg. Zupę piwną serwujemy z grzankami z masłem, parmezanem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą.

/ 9Kurczak na butelce

Obraz
© iStock.com

Ciekawy pomysł na przyrządzenie smacznego i soczystego kurczaka. Dzień wcześniej należy go dokładnie natrzeć oliwą z mieloną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i pozostawić na noc w lodówce. Przed włożeniem do piekarnika kurczaka nadziewamy na umytą i pozbawioną etykiety butelkę, wypełnioną do połowy jasnym piwem, które podczas obróbki termicznej będzie nasączało i aromatyzowało mięso. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 st. Czas zależy od wagi, przyjmuje się założenie – godzina pieczenia na kilogram mięsa.

/ 9Piwna marynata do mięs

Obraz
© 123RF

Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego to najzdrowsza opcja dla miłośników karkówki czy żeberek z grilla. Badania wykazały bowiem, że marynata na bazie piwa, zwłaszcza ciemnego, pozwala znacząco zredukować ilość niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które wytwarzają się podczas takiej obróbki mięsa. Poza tym złocisty trunek nadaje mu smaku i soczystości. Grillowane specjały nabiorą aromatu, jeśli spędzą kilka godzin w zalewie przygotowanej z piwa, liści laurowych, ziół, czosnku, soli, pieprzu i oleju.

/ 9Naleśniki z piwem

Obraz
© iStock.com

Tym razem nie chodzi o to, by naleśniki popijać piwem, lecz zastąpić nim mleko czy wodę podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego, które stanie się bardziej puszyste i miękkie. Jeśli chcemy przyrządzić je "na wytrawnie", np. z mięsem mielonym oraz żółtym serem, oprócz piwa dodajmy też posiekaną natkę pietruszki i szczyptę estragonu.

/ 9Piwny keks

Obraz
© 123RF

Piwo rzadko kojarzymy z deserami, choć może być świetnym dodatkiem także do różnych słodkości. Na przykład bardzo cenionego w Irlandii keksu, którego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy utrzeć 35 dag masła z taką samą ilością cukru, następnie powoli dodać sześć ubitych jajek i pół kilograma mąki, łyżeczkę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki zmielonych goździków. Całość mieszamy, na koniec dolewając 300 ml ciemnego piwa i kilka łyżek rumu oraz dodając trzy łyżki miodu oraz dużo bakalii: rodzynek, suszonych śliwek, posiekanych migdałów, skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy w 150 st., najlepiej 3-4 godziny.

/ 9Ryba w cieście piwnym

Obraz
© flickr.com | bazzadarabler

Anglicy lubią nie tylko pić piwo, ale również wzbogacać nim smak licznych potraw. Sztandarowym brytyjskim przysmakiem jest filet z ryby morskiej (zazwyczaj dorsza), który doprawia się solą i pieprzem, a następnie moczy w cieście wyrobionym z mąki, piwa i szczypty soli (musi mieć konsystencję gęstej śmietany), a później smaży w głębokim tłuszczu, aż do zezłocenia. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania są oczywiście frytki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości