8 pomysłów na kulinarne wykorzystanie piwa
Sprawdzone przepisy
Blisko 100 litrów złocistego napoju wypija rocznie statystyczny Polak. Jednak znacznie rzadziej wykorzystuje piwo podczas przygotowywania potraw. Szkoda, bo to produkt o dużych walorach kulinarnych, sprawdzający się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Golonka w piwie
Klasyka. Potrawa uchodząca za tradycyjny polski przysmak, choć tak naprawdę nasi przodkowie nauczyli się jej przyrządzania od sąsiadów zza zachodniej granicy. Niemcy od wieków zajadają się bowiem golonką duszoną w piwie, najlepiej ciemnym. Najpierw należy podsmażyć ją na patelni, aż się zezłoci, a następnie wrzucić do garnka z oczyszczoną włoszczyzną, podsmażoną cebulą, kilkoma ząbkami czosnku, ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Potem zalewamy piwem i dusimy około pół godziny. Później przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem powstałym w czasie duszenia i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 st., dopóki mięso nie stanie się miękkie.
Piwny sos
Chmielowy napój to znakomita baza sosów, które wzbogacą smak potraw, zwłaszcza mięsnych. Dobrze o tym wiedzą Czesi, od pokoleń zajadający się tzw. czarnym sosem, przygotowywanym m.in. z ciemnego piwa, pokruszonych pierników i owoców suszonych, podawanym z piersią kaczki, schabem czy smażonym karpiem. Pysznym dodatkiem do lubianej przez Polaków wątróbki będzie sos z krótko podsmażonych, posiekanych orzechów włoskich, cebuli, czosnku i natki pietruszki, zalanych piwem miodowym, a na koniec doprawionych majerankiem, solą i pieprzem.
Zupa piwna
"Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę / teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę / z gorącego, śmietaną bielonego piwa / w którym gruzłami twaróg posiekany pływa" – pisał w "Panu Tadeuszu" Adam Mickiewicz. Tak zwana piwna polewka była niegdyś bardzo popularną potrawą, dziś jednak rzadko trafia na nasze stoły. Może warto do niej wrócić? Do przygotowania potrzebujemy dwóch litrów jasnego piwa, które podgrzewamy, następnie dodajemy do garnka ćwierć kostki masła, a po jego rozmieszaniu także trzy roztrzepane żółtka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pokruszony twaróg. Zupę piwną serwujemy z grzankami z masłem, parmezanem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą.
Kurczak na butelce
Ciekawy pomysł na przyrządzenie smacznego i soczystego kurczaka. Dzień wcześniej należy go dokładnie natrzeć oliwą z mieloną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i pozostawić na noc w lodówce. Przed włożeniem do piekarnika kurczaka nadziewamy na umytą i pozbawioną etykiety butelkę, wypełnioną do połowy jasnym piwem, które podczas obróbki termicznej będzie nasączało i aromatyzowało mięso. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 st. Czas zależy od wagi, przyjmuje się założenie – godzina pieczenia na kilogram mięsa.
Piwna marynata do mięs
Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego to najzdrowsza opcja dla miłośników karkówki czy żeberek z grilla. Badania wykazały bowiem, że marynata na bazie piwa, zwłaszcza ciemnego, pozwala znacząco zredukować ilość niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które wytwarzają się podczas takiej obróbki mięsa. Poza tym złocisty trunek nadaje mu smaku i soczystości. Grillowane specjały nabiorą aromatu, jeśli spędzą kilka godzin w zalewie przygotowanej z piwa, liści laurowych, ziół, czosnku, soli, pieprzu i oleju.
Naleśniki z piwem
Tym razem nie chodzi o to, by naleśniki popijać piwem, lecz zastąpić nim mleko czy wodę podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego, które stanie się bardziej puszyste i miękkie. Jeśli chcemy przyrządzić je "na wytrawnie", np. z mięsem mielonym oraz żółtym serem, oprócz piwa dodajmy też posiekaną natkę pietruszki i szczyptę estragonu.
Piwny keks
Piwo rzadko kojarzymy z deserami, choć może być świetnym dodatkiem także do różnych słodkości. Na przykład bardzo cenionego w Irlandii keksu, którego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy utrzeć 35 dag masła z taką samą ilością cukru, następnie powoli dodać sześć ubitych jajek i pół kilograma mąki, łyżeczkę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki zmielonych goździków. Całość mieszamy, na koniec dolewając 300 ml ciemnego piwa i kilka łyżek rumu oraz dodając trzy łyżki miodu oraz dużo bakalii: rodzynek, suszonych śliwek, posiekanych migdałów, skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy w 150 st., najlepiej 3-4 godziny.
Ryba w cieście piwnym
Anglicy lubią nie tylko pić piwo, ale również wzbogacać nim smak licznych potraw. Sztandarowym brytyjskim przysmakiem jest filet z ryby morskiej (zazwyczaj dorsza), który doprawia się solą i pieprzem, a następnie moczy w cieście wyrobionym z mąki, piwa i szczypty soli (musi mieć konsystencję gęstej śmietany), a później smaży w głębokim tłuszczu, aż do zezłocenia. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania są oczywiście frytki.