Trwa ładowanie...

Jajecznica w nowym wydaniu. Tak serwują ja szefowie kuchni

Jeśli wydaje ci się, że jedyna słuszna jajecznica to ta składająca się z jajek usmażonych na maśle, a za szczyt ekstrawagancji przyjmujesz niedzielną jajecznicę z boczkiem czy z pieczarkami, to możesz się nieco zdziwić. Oto jak jajecznicę serwują szefowie kuchni.

Jajecznica w nowym wydaniuJajecznica w nowym wydaniuŹródło: 123RF
d2hsd7c
d2hsd7c

Okazuje się, że ta pozornie banalna potrawa jest nie tylko w różny sposób serwowana na świecie, ale też światowi szefowie kuchni nierzadko wykorzystują ją jako nietypowy dodatek do wielu dań. Jak się jada jajecznicę poza granicami Polski i z czym można ją połączyć? Oto nasze zestawienie najbardziej intrygujących sposobów na jajecznicę.

Indyjskie egg bhurji (anda bhurji)

Dla śniadaniowych purystów, którzy boją się przesłonić smak jajek jakimkolwiek dodatkiem poza solidną porcją masła, szczyptą soli i pieprzu, ta potrawa może być nad wyraz szokująca.

Dlaczego? To indyjskie danie, należące do kategorii street food, to prawdziwa eksplozja smaków, aromatów i dodatków. Podstawą wykonania jajecznicy w wersji indyjskiej jest mieszanka przypraw popularna w Indiach – Kitchen King Masala. Co jeszcze składa się na bhurji? Kolejne aromatyczne dodatki, które po usmażeniu na maśle ghee uwalniają niezwykły aromat: kumin, czosnek, imbir, zielone chili. Do tego pomidory, ser, świeża kolendra, grzyby i oczywiście jajka, dodawane po usmażeniu pozostałych ingrediencji.

Anda bhurji serwowane jest w bułkach o nazwie pav lub w zwiniętym w naleśnik indyjskim chlebku parathas.

d2hsd7c

Meksykańska jajecznica

James Gilhooley, właściciel restauracji Cornerstone Kitchen, proponuje jajecznicę w stylu meksykańskim. Jej przygotowanie wymaga zmieszania jajek z papryczkami chipotle, czyli wędzonymi papryczkami jalapeño, które są bardzo popularne w kuchni Meksyku i tex-mex. Do tego spory chlust kwaśnej śmietany, majonez, kolendra, czosnek i kumin. Po usmażeniu jajecznicę podaje się na podgrzanym w piecu placku tortilli.

Mało dziwacznie? Spróbujcie połączenia jajecznicy z typowym dla kuchni tex-mex burrito z fasolą i wołowiną.

Wężymord. Idealny dodatek do jajecznicy

Hiszpańskie revuelto de huevo

Oto jajecznica w duchu no waste, choć w rzeczywistości potrawa ta jest daniem z wielowiekową tradycją. Hiszpańskie revuelto to wilgotna, lekko ścięta jajecznica z dodatkami. Jakimi? Do revuelto można ponoć dodać wszystko. Oczywiście wszystko to, co pozostało np. z obiadu i można ochrzcić mianem "resztek". Najczęściej więc revuelto de huevo zawiera gotowane ziemniaki, kawałki mięsa czy wędliny i kiełbasy bądź jarzyny z obiadu.

d2hsd7c

Bekon i srirarcha w jajecznicy

Michael Bateman, szef kuchni z restauracji Crowcombe Court, podaje jajecznicę z przysmażonym bekonem. Jak zdradza, niezwykły twist, który rewolucjonizuje nudną potrawę, polega na polaniu dania srirarchą.

Czym jest srirarcha? To sos pochodzący z Tajlandii (a konkretnie z Sri Racha) składający się z przetartych papryczek chilli z dodatkiem cukru, octu, czosnku i całkiem niemałej ilości soli. Jest bardzo ostry, ale umiejętnie dozowany wydobywa wyjątkowy smak z wielu potraw. Wietnamska zupa pho i sajgonki nie obędą się bez srirarchy.

Jajecznica z truflami

To jajecznica w najbardziej luksusowym wydaniu, jakie przychodzi na myśl. W końcu czarne trufle to koszt nawet 1000-3500 euro za kilogram. Skąd taka cena? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, niemniej jednak co roku popyt na te skarby ziemi przekracza, i to znacznie, podaż! Nie dziwi więc fakt, iż nierzadko dochodzi do fałszowania trufli i dlatego do rozpoznawania tych cennych grzybów wykorzystuje się badania mikroskopowe i testy DNA!

d2hsd7c

A wracając do jajecznicy: smażone na maśle jajka, posypane na talerzu tartą czarną truflą to kolejna propozycja szefa kuchni Batemana. Oczywiście szef kuchni zaleca, by to danie zestawić z dobrym szampanem.

Jajecznica z kawą

Inny zagraniczny szef kuchni – Faisal al Deleigan – idzie o krok dalej i łączy jajka z esencją (mocnym naparem) kawową. Wszak nic tak nie kojarzy się ze śniadaniem, jak mała czarna, jajecznica i bułeczka.

Kucharz zdradza recepturę na tę nietypową jajecznicę. Do dwóch jajek należy dodać szczyptę chili, sól, kurkumę, szafran, odrobinę pieprzu i sumak. Wymieszać, wlewając niewielką ilość czarnej kawy, a następnie usmażyć na patelni i podać na posmarowanej masłem brioszce. Brzmi całkiem smacznie, ale wciąż jest to propozycja ekscentryczna.

d2hsd7c

Jajecznica z drożdżami

Drożdże wykorzystujemy tylko do wypieków, a szkoda. Jajecznica z drożdżami smakuje bardzo dobrze. Drożdże są pełne smaku umami, a w połączeniu z jajkami – właściwie niewyczuwalne. Jak przygotować taką jajecznicę? To bardzo proste.

Wystarczy na patelnię wrzucić masło i dodać pokruszone drożdże. Gdy te się rozpuszczą, czas na roztrzepane jajka. Należy je smażyć, aż delikatnie się zetną. Do tego szczypta soli i pieprzu – gotowe!

Greckie strapatsada (kagianas, koskosela, menemeni)

Choć żadna z nazw określających to danie nie brzmi tak swojsko, jak jajecznica, to w rzeczywistości greckie strapatsada jest daniem ze smażonych jajek. Podobnie jak my kochamy kiełbasę, pomidory i szczypiorek w połączeniu z jajkami, tak Grecy jajecznicę przygotowują na bazie startych na tarce pomidorów i świeżego oregano, a podają posypaną fetą.

Strapatsada na talerzu 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2hsd7c
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hsd7c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hsd7c
Więcej tematów