Co zjeść na kaca? 5 patentów na pokonanie kaca po imprezie
Karnawał to nie tylko impreza sylwestrowa. Mimo że w tym roku imprezy będą skromniejsze, to wiedza na temat leczenia kaca i tak wydaje się bardzo istotna. Choć metod na pokonanie bólu głowy jest wiele, to jedzenie jest najlepszym lekarstwem na kaca.
Co zjeść na kaca – dlaczego trzeba jeść po imprezie
Jak wiadomo każdy ma swój własny patent na kaca – niektórzy nie odchodzą od lodówki, inni nie opuszczają łóżka. Niestety ci, którzy zdecydowanie odmawiają sobie jedzenia tego dnia, popełniają ogromny błąd. By jak najszybciej zniwelować skutki kaca w postaci bólu głowy, senności, uczucia rozbicia, mdłości i innych przykrych konsekwencji spożycia alkoholu w nadmiernej ilości, należy zadbać o odpowiednie posiłki.
Dlaczego? Niewielka część spożytego alkoholu zostaje wydalona z organizmu przez mocz, czy pot. Resztą zajmuje się wątroba – metabolizując alkohol, zamienia go w aldehyd octowy, a ten jest substancją silnie toksyczną, nawet dziesięciokrotnie bardziej szkodliwą niż alkohol. Skutki jej oddziaływania na nasz organizm doskonale znamy.
By przyspieszyć metabolizm alkoholu, a tym samym zminimalizować skutki kaca ważne jest nawodnienie organizmu, a także dostarczenie mu cennego paliwa w postaci pożywienia.
A co warto zjeść na kaca?
Kawa nie pomoże na kaca. Powszechny mit obalony
Co zjeść na kaca – 5 patentów na pokonanie kaca po imprezie
Są takie produkty, które warto jeść, by odzyskać siły i takie, których lepiej unikać, by nie poczuć się jeszcze gorzej. W tej niechlubnej grupie, wbrew obiegowym opiniom, znajdują się dania i produkty tłuste, które dodatkowo obciążają wątrobę oraz produkty mocno przetworzone.
A które produkty i dania będą naszymi sprzymierzeńcami w walce z kacem?
- Banany, kiwi, szpinak i pomidory. Łączy je potas, który tracimy w dużej mierze z powodu moczopędnego działania alkoholu. Obok sodu, magnezu i wapnia jest jednym z głównych elektrolitów. Dodatkowo banany to źródło węglowodanów – paliwa dla naszego organizmu. Jeżeli żołądek się buntuje, warto wypić na śniadanie smoothie z bananów, kiwi i szpinaku. Taka mikstura nawodni i odżywi organizm, sprawiając, że kac ustąpi w krótkim czasie. A pomidory? Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do jajecznicy, która, jak wiadomo, jest najlepszym posiłkiem po suto zakrapianej imprezie.
- Jajka. Poza tym, że zawierają odżywcze białko i tłuszcz, który wspomaga metabolizm alkoholu, jajka są źródłem cysteiny, aminokwasu wspierającego detoksykację. Jajka smażone na niewielkiej ilości masła lub oliwy z dodatkiem świeżego pomidora, a najlepiej dwóch, to zdecydowanie dobry, śniadaniowy wybór na kaca.
- Kiszonki. Nawadniają, mają działanie prebiotyczne, uzupełniają elektrolity i kipią wręcz od witaminy C. Kiszonki są najlepszym antidotum na kaca, o czym niejeden z nas się przekonał, budząc się po imprezie z nieprzemożną chęcią napicia się soku z kiszonych ogórków. I słusznie – pijmy soki z kiszonek i chrupmy je na zdrowie. Buraki, ogórki, kapusta – to najwięksi sprzymierzeńcy w walce z kacem. Ale uwaga! Choć zupa ogórkowa czy kapuśniak są świetną propozycją posiłku na kaca, to gotowanie kiszonek pozbawia ich cennych właściwości.
- Gorąca zupa. Jeśli nie ogórkowa i nie kapuśniak, to co? Krupnik, rosół, jarzynowa – te 3 zupy to zdecydowanie najlepsze, co możemy zafundować znękanemu kacem organizmowi. Krupnik i jarzynowa zawierają dużo błonnika, dobrze przyswajalnych węglowodanów, a rosół – białko oraz tłuszcze potrzebne do regeneracji po imprezie. Ale uwaga! Jeśli decydujemy się na rosół, lepiej by była to zupa dietetyczna, bo z nadmiarem tłuszczu z różnych gatunków mięs wątroba może sobie nie poradzić.
- Dobre węglowodany – owsianka i kasze. Płatki owsiane to bogactwo magnezu, błonnika, witamin z grupy B i wapnia. Może wydawać się, że są smaczniejsze śniadania niż te z owsianką w roli głównej, ale jeżeli tylko dodamy do niej migdały lub inne orzechy, kakao lub czekoladę, suszone morele i banana pokrojonego w plasterki, to nasz organizm nam za to podziękuje. A jeśli nie płatki, to może kasza gryczana? Jak każda kasza jest źródłem węglowodanów i daje energię, a także zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Do gotowanej gryki wystarczy dodać kilka kropli oleju lnianego bądź oliwy z oliwek, sól, pieprz i zrumienioną cebulę. Na wierzch jajko w koszulce lub jajko sadzone i do tego duża ilość pomidorów ze szczypiorkiem. Taki posiłek może brzmi skromnie, ale smakuje wybornie i w łatwy sposób łagodzi dolegliwości spowodowane kacem.
Zobacz także: