Trwa ładowanie...

Używasz drewnianej łopatki do jajecznicy? Lepiej zamień ją na silikonową

Jajecznica na śniadanie to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy każdego poranka. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i dostarcza energii na cały dzień. Pod warunkiem, że jest przygotowana we właściwy sposób.

Drewniana łopatka a jajecznica Drewniana łopatka a jajecznica Źródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Jedni dodają mleko, inni mąkę, a niektórzy podają ją z kurkami. Ilu ludzi, tyle jajecznic. Wszystkich jednak powinno łączyć bezpieczeństwo w przygotowaniu potrawy.

Drewniana łopatka do jajecznicy nie jest najlepszym wyborem

Dlaczego nie powinniśmy używać drewnianej łopatki do przyrządzania jajecznicy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest fakt, że jajko bardzo często przylega do łopatki, co powoduje, ze trudniej ją później doczyścić.

O ile szorowanie łopatki może nie stanowić dla kogoś problemu, to niebezpieczeństwo zarażenia się bateriami i drobnoustrojami już powinno dać do myślenia. Drewniane przybory kuchenne są stylowe i trwałe, jednak warto pamiętać, że wyczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości może być bardzo kłopotliwe. Dlatego w przypadku mięs czy jajek, zaleca się korzystanie z plastikowych, czy silikonowych narzędzi. Po użyciu możemy je wyparzyć w wysokiej temperaturze i nie musimy obawiać się chorób.

Jeśli już nie możemy obyć się bez drewnianych desek czy łopatek pamiętajmy o dokładnym i częstym myciu ich. Może w tym pomocna okazać się sól i soda oczyszczona. Składniki wymieszaj z odrobiną wody i wsmaruj w drewnianą powierzchnię. Pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie spłukaj. Pamiętaj jednak, że drewna nie należy moczyć zbyt długo. Od nadmiaru wody może napęcznieć i pękać w trakcie używania.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj