Trwa ładowanie...
d1wuwn5

Używasz drewnianej łopatki do jajecznicy? Lepiej zamień ją na silikonową

Jajecznica na śniadanie to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy każdego poranka. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i dostarcza energii na cały dzień. Pod warunkiem, że jest przygotowana we właściwy sposób.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Drewniana łopatka a jajecznica
Drewniana łopatka a jajecznica (123RF)
d1wuwn5

Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Jedni dodają mleko, inni mąkę, a niektórzy podają ją z kurkami. Ilu ludzi, tyle jajecznic. Wszystkich jednak powinno łączyć bezpieczeństwo w przygotowaniu potrawy.

Drewniana łopatka do jajecznicy nie jest najlepszym wyborem

Dlaczego nie powinniśmy używać drewnianej łopatki do przyrządzania jajecznicy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest fakt, że jajko bardzo często przylega do łopatki, co powoduje, ze trudniej ją później doczyścić.

d1wuwn5

O ile szorowanie łopatki może nie stanowić dla kogoś problemu, to niebezpieczeństwo zarażenia się bateriami i drobnoustrojami już powinno dać do myślenia. Drewniane przybory kuchenne są stylowe i trwałe, jednak warto pamiętać, że wyczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości może być bardzo kłopotliwe. Dlatego w przypadku mięs czy jajek, zaleca się korzystanie z plastikowych, czy silikonowych narzędzi. Po użyciu możemy je wyparzyć w wysokiej temperaturze i nie musimy obawiać się chorób.

Jeśli już nie możemy obyć się bez drewnianych desek czy łopatek pamiętajmy o dokładnym i częstym myciu ich. Może w tym pomocna okazać się sól i soda oczyszczona. Składniki wymieszaj z odrobiną wody i wsmaruj w drewnianą powierzchnię. Pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie spłukaj. Pamiętaj jednak, że drewna nie należy moczyć zbyt długo. Od nadmiaru wody może napęcznieć i pękać w trakcie używania.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1wuwn5

Podziel się opinią

Share
d1wuwn5
d1wuwn5
Więcej tematów