Używasz drewnianej łopatki do jajecznicy? Lepiej zamień ją na silikonową

Jajecznica na śniadanie to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy każdego poranka. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i dostarcza energii na cały dzień. Pod warunkiem, że jest przygotowana we właściwy sposób.

Drewniana łopatka a jajecznica Drewniana łopatka a jajecznica
Źródło zdjęć: © 123RF

Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Jedni dodają mleko, inni mąkę, a niektórzy podają ją z kurkami. Ilu ludzi, tyle jajecznic. Wszystkich jednak powinno łączyć bezpieczeństwo w przygotowaniu potrawy.

Drewniana łopatka do jajecznicy nie jest najlepszym wyborem

Dlaczego nie powinniśmy używać drewnianej łopatki do przyrządzania jajecznicy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest fakt, że jajko bardzo często przylega do łopatki, co powoduje, ze trudniej ją później doczyścić.

O ile szorowanie łopatki może nie stanowić dla kogoś problemu, to niebezpieczeństwo zarażenia się bateriami i drobnoustrojami już powinno dać do myślenia. Drewniane przybory kuchenne są stylowe i trwałe, jednak warto pamiętać, że wyczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości może być bardzo kłopotliwe. Dlatego w przypadku mięs czy jajek, zaleca się korzystanie z plastikowych, czy silikonowych narzędzi. Po użyciu możemy je wyparzyć w wysokiej temperaturze i nie musimy obawiać się chorób.

Jeśli już nie możemy obyć się bez drewnianych desek czy łopatek pamiętajmy o dokładnym i częstym myciu ich. Może w tym pomocna okazać się sól i soda oczyszczona. Składniki wymieszaj z odrobiną wody i wsmaruj w drewnianą powierzchnię. Pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie spłukaj. Pamiętaj jednak, że drewna nie należy moczyć zbyt długo. Od nadmiaru wody może napęcznieć i pękać w trakcie używania.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥