Używasz drewnianej łopatki do jajecznicy? Lepiej zamień ją na silikonową
Jajecznica na śniadanie to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy każdego poranka. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i dostarcza energii na cały dzień. Pod warunkiem, że jest przygotowana we właściwy sposób.
Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Jedni dodają mleko, inni mąkę, a niektórzy podają ją z kurkami. Ilu ludzi, tyle jajecznic. Wszystkich jednak powinno łączyć bezpieczeństwo w przygotowaniu potrawy.
Drewniana łopatka do jajecznicy nie jest najlepszym wyborem
Dlaczego nie powinniśmy używać drewnianej łopatki do przyrządzania jajecznicy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest fakt, że jajko bardzo często przylega do łopatki, co powoduje, ze trudniej ją później doczyścić.
O ile szorowanie łopatki może nie stanowić dla kogoś problemu, to niebezpieczeństwo zarażenia się bateriami i drobnoustrojami już powinno dać do myślenia. Drewniane przybory kuchenne są stylowe i trwałe, jednak warto pamiętać, że wyczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości może być bardzo kłopotliwe. Dlatego w przypadku mięs czy jajek, zaleca się korzystanie z plastikowych, czy silikonowych narzędzi. Po użyciu możemy je wyparzyć w wysokiej temperaturze i nie musimy obawiać się chorób.
Jeśli już nie możemy obyć się bez drewnianych desek czy łopatek pamiętajmy o dokładnym i częstym myciu ich. Może w tym pomocna okazać się sól i soda oczyszczona. Składniki wymieszaj z odrobiną wody i wsmaruj w drewnianą powierzchnię. Pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie spłukaj. Pamiętaj jednak, że drewna nie należy moczyć zbyt długo. Od nadmiaru wody może napęcznieć i pękać w trakcie używania.