Używasz drewnianej łopatki do jajecznicy? Lepiej zamień ją na silikonową

Jajecznica na śniadanie to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy każdego poranka. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i dostarcza energii na cały dzień. Pod warunkiem, że jest przygotowana we właściwy sposób.

Drewniana łopatka a jajecznica Drewniana łopatka a jajecznica
Źródło zdjęć: © 123RF

Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Jedni dodają mleko, inni mąkę, a niektórzy podają ją z kurkami. Ilu ludzi, tyle jajecznic. Wszystkich jednak powinno łączyć bezpieczeństwo w przygotowaniu potrawy.

Drewniana łopatka do jajecznicy nie jest najlepszym wyborem

Dlaczego nie powinniśmy używać drewnianej łopatki do przyrządzania jajecznicy? Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest fakt, że jajko bardzo często przylega do łopatki, co powoduje, ze trudniej ją później doczyścić.

O ile szorowanie łopatki może nie stanowić dla kogoś problemu, to niebezpieczeństwo zarażenia się bateriami i drobnoustrojami już powinno dać do myślenia. Drewniane przybory kuchenne są stylowe i trwałe, jednak warto pamiętać, że wyczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości może być bardzo kłopotliwe. Dlatego w przypadku mięs czy jajek, zaleca się korzystanie z plastikowych, czy silikonowych narzędzi. Po użyciu możemy je wyparzyć w wysokiej temperaturze i nie musimy obawiać się chorób.

Jeśli już nie możemy obyć się bez drewnianych desek czy łopatek pamiętajmy o dokładnym i częstym myciu ich. Może w tym pomocna okazać się sól i soda oczyszczona. Składniki wymieszaj z odrobiną wody i wsmaruj w drewnianą powierzchnię. Pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie spłukaj. Pamiętaj jednak, że drewna nie należy moczyć zbyt długo. Od nadmiaru wody może napęcznieć i pękać w trakcie używania.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja