Czy na pewno znasz smak idealnej jajecznicy? Sprawdź, jakie błędy niweczą twoje starania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jak przygotować jajecznicę niczym z restauracyjnego menu?

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy wiesz jakie błędy popełniane są najczęściej? Możesz być zaskoczony, bo prawdopodobnie i ty je popełniasz. Przekonaj się sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe przechowywanie lub niska jakość jaj

Obraz
© 123RF

Jajka przechowujesz na drzwiach lodówki, bo przecież tam producent sprzętu przewiduje dla nich miejsce? To duży błąd, który skutkuje utratą świeżości jajek – wahania temperatur przyspieszają psucie się produktu. A jeżeli dołożysz do tego próbę zaoszczędzenia i zakup jajek z chowu klatkowego, to już wiesz, dlatego rodzina reaguje niechęcią na myśl o jajecznicy na śniadanie.

/ 6Zbyt wysoka temperatura

Obraz
© 123RF

Choć smażenie w przypadku większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, to jajka wyjątkowo tego nie lubią. Wlewanie jajecznej masy na mocno rozgrzaną patelnię sprawi, że jajka zetną się za szybko, a jajecznica będzie sucha. Ubite jajka należy wlać na zimną patelnię, na której położony jest kawałek masła. Powolne ogrzewanie patelni, tłuszczu i jajek sprawi, że danie będzie kremowe i puszyste.

/ 6Zbyt wczesne doprawienie jajek

Obraz
© 123RF

Solisz jajka od razu po wbiciu ich do miski czy na patelnię? To błąd! Choć większość z nas robi to automatycznie, to solenie jajek przed usmażeniem sprawi, że jajecznica będzie wodnista i niesmaczna. Doprawienie jajecznicy należy zostawić na koniec, najlepiej, wtedy gdy danie znajdzie się na talerzu.

/ 6Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Obraz
© 123RF

Czy to pośpiech, czy zbędna brawura, jedno jest pewne: jajek nie wolno wbijać bezpośrednio na patelnię, co gorsza – najczęściej już rozgrzaną. To sprawi, że jajka nie usmażą się równomiernie, a jajecznica nie będzie jednorodna. Ważne, by jajka wbić do miski i porządnie roztrzepać. Niektórzy szefowie kuchni zalecają nawet ubicie jajek za pomocą blendera ręcznego, by masa była jeszcze bardziej puszysta.

/ 6Zbyt późne wyłączenie palnika

Obraz
© 123RF

Jajka jeszcze nie ścięły się do końca, więc smażysz je dalej? To błąd, który sprawia, że zazwyczaj trudno jest wychwycić odpowiedni moment, kiedy jajecznica jest idealna: kremowa, wilgotna i puszysta. A wystarczy zdjąć patelnię z ognia jeszcze wówczas, gdy masa jest zbyt rzadka i lekko surowa. Pod wpływem ciepła z rozgrzanej patelni po minucie jajecznica będzie idealna i na pewno się nie przesuszy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości