Czy na pewno znasz smak idealnej jajecznicy? Sprawdź, jakie błędy niweczą twoje starania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jak przygotować jajecznicę niczym z restauracyjnego menu?

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy wiesz jakie błędy popełniane są najczęściej? Możesz być zaskoczony, bo prawdopodobnie i ty je popełniasz. Przekonaj się sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe przechowywanie lub niska jakość jaj

Obraz
© 123RF

Jajka przechowujesz na drzwiach lodówki, bo przecież tam producent sprzętu przewiduje dla nich miejsce? To duży błąd, który skutkuje utratą świeżości jajek – wahania temperatur przyspieszają psucie się produktu. A jeżeli dołożysz do tego próbę zaoszczędzenia i zakup jajek z chowu klatkowego, to już wiesz, dlatego rodzina reaguje niechęcią na myśl o jajecznicy na śniadanie.

/ 6Zbyt wysoka temperatura

Obraz
© 123RF

Choć smażenie w przypadku większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, to jajka wyjątkowo tego nie lubią. Wlewanie jajecznej masy na mocno rozgrzaną patelnię sprawi, że jajka zetną się za szybko, a jajecznica będzie sucha. Ubite jajka należy wlać na zimną patelnię, na której położony jest kawałek masła. Powolne ogrzewanie patelni, tłuszczu i jajek sprawi, że danie będzie kremowe i puszyste.

/ 6Zbyt wczesne doprawienie jajek

Obraz
© 123RF

Solisz jajka od razu po wbiciu ich do miski czy na patelnię? To błąd! Choć większość z nas robi to automatycznie, to solenie jajek przed usmażeniem sprawi, że jajecznica będzie wodnista i niesmaczna. Doprawienie jajecznicy należy zostawić na koniec, najlepiej, wtedy gdy danie znajdzie się na talerzu.

/ 6Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Obraz
© 123RF

Czy to pośpiech, czy zbędna brawura, jedno jest pewne: jajek nie wolno wbijać bezpośrednio na patelnię, co gorsza – najczęściej już rozgrzaną. To sprawi, że jajka nie usmażą się równomiernie, a jajecznica nie będzie jednorodna. Ważne, by jajka wbić do miski i porządnie roztrzepać. Niektórzy szefowie kuchni zalecają nawet ubicie jajek za pomocą blendera ręcznego, by masa była jeszcze bardziej puszysta.

/ 6Zbyt późne wyłączenie palnika

Obraz
© 123RF

Jajka jeszcze nie ścięły się do końca, więc smażysz je dalej? To błąd, który sprawia, że zazwyczaj trudno jest wychwycić odpowiedni moment, kiedy jajecznica jest idealna: kremowa, wilgotna i puszysta. A wystarczy zdjąć patelnię z ognia jeszcze wówczas, gdy masa jest zbyt rzadka i lekko surowa. Pod wpływem ciepła z rozgrzanej patelni po minucie jajecznica będzie idealna i na pewno się nie przesuszy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce