Czy na pewno znasz smak idealnej jajecznicy? Sprawdź, jakie błędy niweczą twoje starania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jak przygotować jajecznicę niczym z restauracyjnego menu?

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy wiesz jakie błędy popełniane są najczęściej? Możesz być zaskoczony, bo prawdopodobnie i ty je popełniasz. Przekonaj się sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe przechowywanie lub niska jakość jaj

Obraz
© 123RF

Jajka przechowujesz na drzwiach lodówki, bo przecież tam producent sprzętu przewiduje dla nich miejsce? To duży błąd, który skutkuje utratą świeżości jajek – wahania temperatur przyspieszają psucie się produktu. A jeżeli dołożysz do tego próbę zaoszczędzenia i zakup jajek z chowu klatkowego, to już wiesz, dlatego rodzina reaguje niechęcią na myśl o jajecznicy na śniadanie.

/ 6Zbyt wysoka temperatura

Obraz
© 123RF

Choć smażenie w przypadku większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, to jajka wyjątkowo tego nie lubią. Wlewanie jajecznej masy na mocno rozgrzaną patelnię sprawi, że jajka zetną się za szybko, a jajecznica będzie sucha. Ubite jajka należy wlać na zimną patelnię, na której położony jest kawałek masła. Powolne ogrzewanie patelni, tłuszczu i jajek sprawi, że danie będzie kremowe i puszyste.

/ 6Zbyt wczesne doprawienie jajek

Obraz
© 123RF

Solisz jajka od razu po wbiciu ich do miski czy na patelnię? To błąd! Choć większość z nas robi to automatycznie, to solenie jajek przed usmażeniem sprawi, że jajecznica będzie wodnista i niesmaczna. Doprawienie jajecznicy należy zostawić na koniec, najlepiej, wtedy gdy danie znajdzie się na talerzu.

/ 6Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Obraz
© 123RF

Czy to pośpiech, czy zbędna brawura, jedno jest pewne: jajek nie wolno wbijać bezpośrednio na patelnię, co gorsza – najczęściej już rozgrzaną. To sprawi, że jajka nie usmażą się równomiernie, a jajecznica nie będzie jednorodna. Ważne, by jajka wbić do miski i porządnie roztrzepać. Niektórzy szefowie kuchni zalecają nawet ubicie jajek za pomocą blendera ręcznego, by masa była jeszcze bardziej puszysta.

/ 6Zbyt późne wyłączenie palnika

Obraz
© 123RF

Jajka jeszcze nie ścięły się do końca, więc smażysz je dalej? To błąd, który sprawia, że zazwyczaj trudno jest wychwycić odpowiedni moment, kiedy jajecznica jest idealna: kremowa, wilgotna i puszysta. A wystarczy zdjąć patelnię z ognia jeszcze wówczas, gdy masa jest zbyt rzadka i lekko surowa. Pod wpływem ciepła z rozgrzanej patelni po minucie jajecznica będzie idealna i na pewno się nie przesuszy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia