Czy na pewno znasz smak idealnej jajecznicy? Sprawdź, jakie błędy niweczą twoje starania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jak przygotować jajecznicę niczym z restauracyjnego menu?

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy wiesz jakie błędy popełniane są najczęściej? Możesz być zaskoczony, bo prawdopodobnie i ty je popełniasz. Przekonaj się sam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe przechowywanie lub niska jakość jaj

Obraz
© 123RF

Jajka przechowujesz na drzwiach lodówki, bo przecież tam producent sprzętu przewiduje dla nich miejsce? To duży błąd, który skutkuje utratą świeżości jajek – wahania temperatur przyspieszają psucie się produktu. A jeżeli dołożysz do tego próbę zaoszczędzenia i zakup jajek z chowu klatkowego, to już wiesz, dlatego rodzina reaguje niechęcią na myśl o jajecznicy na śniadanie.

/ 6Zbyt wysoka temperatura

Obraz
© 123RF

Choć smażenie w przypadku większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, to jajka wyjątkowo tego nie lubią. Wlewanie jajecznej masy na mocno rozgrzaną patelnię sprawi, że jajka zetną się za szybko, a jajecznica będzie sucha. Ubite jajka należy wlać na zimną patelnię, na której położony jest kawałek masła. Powolne ogrzewanie patelni, tłuszczu i jajek sprawi, że danie będzie kremowe i puszyste.

/ 6Zbyt wczesne doprawienie jajek

Obraz
© 123RF

Solisz jajka od razu po wbiciu ich do miski czy na patelnię? To błąd! Choć większość z nas robi to automatycznie, to solenie jajek przed usmażeniem sprawi, że jajecznica będzie wodnista i niesmaczna. Doprawienie jajecznicy należy zostawić na koniec, najlepiej, wtedy gdy danie znajdzie się na talerzu.

/ 6Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Obraz
© 123RF

Czy to pośpiech, czy zbędna brawura, jedno jest pewne: jajek nie wolno wbijać bezpośrednio na patelnię, co gorsza – najczęściej już rozgrzaną. To sprawi, że jajka nie usmażą się równomiernie, a jajecznica nie będzie jednorodna. Ważne, by jajka wbić do miski i porządnie roztrzepać. Niektórzy szefowie kuchni zalecają nawet ubicie jajek za pomocą blendera ręcznego, by masa była jeszcze bardziej puszysta.

/ 6Zbyt późne wyłączenie palnika

Obraz
© 123RF

Jajka jeszcze nie ścięły się do końca, więc smażysz je dalej? To błąd, który sprawia, że zazwyczaj trudno jest wychwycić odpowiedni moment, kiedy jajecznica jest idealna: kremowa, wilgotna i puszysta. A wystarczy zdjąć patelnię z ognia jeszcze wówczas, gdy masa jest zbyt rzadka i lekko surowa. Pod wpływem ciepła z rozgrzanej patelni po minucie jajecznica będzie idealna i na pewno się nie przesuszy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał