Czy na pewno znasz smak idealnej jajecznicy? Sprawdź, jakie błędy niweczą twoje starania
Jak przygotować jajecznicę niczym z restauracyjnego menu?
Przygotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy wiesz jakie błędy popełniane są najczęściej? Możesz być zaskoczony, bo prawdopodobnie i ty je popełniasz. Przekonaj się sam.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Niewłaściwe przechowywanie lub niska jakość jaj
Jajka przechowujesz na drzwiach lodówki, bo przecież tam producent sprzętu przewiduje dla nich miejsce? To duży błąd, który skutkuje utratą świeżości jajek – wahania temperatur przyspieszają psucie się produktu. A jeżeli dołożysz do tego próbę zaoszczędzenia i zakup jajek z chowu klatkowego, to już wiesz, dlatego rodzina reaguje niechęcią na myśl o jajecznicy na śniadanie.
Zbyt wysoka temperatura
Choć smażenie w przypadku większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, to jajka wyjątkowo tego nie lubią. Wlewanie jajecznej masy na mocno rozgrzaną patelnię sprawi, że jajka zetną się za szybko, a jajecznica będzie sucha. Ubite jajka należy wlać na zimną patelnię, na której położony jest kawałek masła. Powolne ogrzewanie patelni, tłuszczu i jajek sprawi, że danie będzie kremowe i puszyste.
Zbyt wczesne doprawienie jajek
Solisz jajka od razu po wbiciu ich do miski czy na patelnię? To błąd! Choć większość z nas robi to automatycznie, to solenie jajek przed usmażeniem sprawi, że jajecznica będzie wodnista i niesmaczna. Doprawienie jajecznicy należy zostawić na koniec, najlepiej, wtedy gdy danie znajdzie się na talerzu.
Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię
Czy to pośpiech, czy zbędna brawura, jedno jest pewne: jajek nie wolno wbijać bezpośrednio na patelnię, co gorsza – najczęściej już rozgrzaną. To sprawi, że jajka nie usmażą się równomiernie, a jajecznica nie będzie jednorodna. Ważne, by jajka wbić do miski i porządnie roztrzepać. Niektórzy szefowie kuchni zalecają nawet ubicie jajek za pomocą blendera ręcznego, by masa była jeszcze bardziej puszysta.
Zbyt późne wyłączenie palnika
Jajka jeszcze nie ścięły się do końca, więc smażysz je dalej? To błąd, który sprawia, że zazwyczaj trudno jest wychwycić odpowiedni moment, kiedy jajecznica jest idealna: kremowa, wilgotna i puszysta. A wystarczy zdjąć patelnię z ognia jeszcze wówczas, gdy masa jest zbyt rzadka i lekko surowa. Pod wpływem ciepła z rozgrzanej patelni po minucie jajecznica będzie idealna i na pewno się nie przesuszy.